Slávne ženy islamskej kultúry: Prvá egyptská feministka – Huda Schaaravi 1879 - 1947; 1. časť

04.11.2017 16:58

Veľkou obdivovateľkou tejto neobyčajnej a fascinujúcej Egypťanky – dovtedy najvýznamnejšej  ženskej osobnosti Egypta, veľkej bojovníčky za rovnoprávnosť žien v islamskom svete – bola aj Jehan Sadat, manželka egyptského prezidenta Anwara al-Sadata.

Huda pochádzala zo zámožnej rodiny a mala možnosť sa vzdelávať už od detstva, čo v tých časoch bolo v Egypte pre ženy veľkou výnimkou. Viac ako 90 percent žien boli analfabetmi. Jej otec bol vysokým štátnym úradníkom a veľmi sčítaným a vzdelaným mužom. Svoju jedinú dcéru naučil už ako štvorročnú čítať a písať a dievča si už ako šesťročné začalo brať knihy z jeho bohatej knižnice a ich čítalo. Rodina žila v meste Minya, ktoré bolo hlavným mestom jednej provincie, ležalo na Níle, 250 kilometrov južne od Káhiry a malo 200 000 obyvateľov.

Stala sa predčasne dospelou a vo veku dvanásť rokov sa zasnúbila so svojím o osem rokov starším bratrancom a o rok neskôr sa stala jeho manželkou. Už vtedy bola sebavedomou a inteligentnou (ale aj veľmi atraktívnou) „ženou“, čo sa jej mužovi, ktorý nebol takým vzdelancom-osvietencom ako jej otec, neveľmi páčilo.

Huda si už po roku manželstva dovolila niečo  v tom čase v Egypte absolútne nevídané a neslýchané a s Koránom totálne nekompatibilné. Ako pätnásťročná od neho odišla do Káhiry, kde žila až do roku 1900 celkom samostatným životom a venovala sa intenzívne štúdiám filozofie, politológie, psychológie a ženskej feministickej literatúre. V tom čase sa naučila aj francúzsky a anglicky.

Po šiestich rokoch sa opäť vrátila k manželovi. Nebolo to jej vlastné želanie, ale veľmi ju o to prosila jej rodina a naliehavo to žiadal a prosil ju o to aj jej muž, ktorý ju začal vysoko rešpektovať a tým si získal jej obdiv, pretože niečo také moslimskí mužovia nerobili. Veď z pohľadu islamu sa nehanebne a hriešne zachovala k svojmu manželovi a uvalila na neho hanbu, ako i na celú rodinu.

 

Pokračovanie nasleduje