Nový poznatok: Existencia kozmu skončí oveľa skôr, ako sa dosiaľ predpokladalo

08.09.2022 23:39

Podľa aktuálneho stavu poznania astrofyziky kozmos od Big Bangu, ktorým sa začal, neprestajne expanduje. Podľa astrofyzikov raz sa ale táto expanzia v dôsledku gravitácie zastaví. O „smrti“ kozmu sú viaceré teórie, ktoré opisujú ako a kedy k nej príde.

Jednou z nich je teória takzvaného Big Crunch-u (veľká vzájomná zrážka), podľa ktorej sa kozmos po veľmi  dlhej fáze expanzie, ktorá sa neustále bude spomaľovať, celkom zastaví.

Potom sa v dôsledku gravitácie začne všetko v kozme pohybovať opačným smerom, to znamená bude sa to sťahovať do seba a všetko v kozme bude smerovať do jedneho bodu.

V jednej štúdii publikovanej v Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States tvrdia jej autori, že je veľmi pravdepodobné, že teória Big Crunch bude realitou budúcnosti kozmu, lebo sa zakladá na najmodernejších poznatkoch kozmologie a kvantovej fyziky.

Pomocou špeciálneho matematického modelu vypočítali vedci, kedy by mal nastať Big Crunch. Model im dokonca ukázal, že expanzia sa už v súčasnosti spomaľuje, a to výrazne.

To bolo veľmi prekvapujúce zistenie – celkom proti očakávaniu expertov. To ale znamená, že koniec kozmu nastane oveľa skôr, ako si kozmológovia mysleli. Predpokladali, že to bude trvať ešte dve miliardy rokov. V skutočnosti – ako to prezrádza model – sa tak stane už veľmi skoro a síce za 100 miliónov rokov.