Nemecký filozof Hegel a jeho pochybná „oslava“ vojny - odkaz pre Baraka Obamu?

25.09.2014 12:48

Veľký nemecký filozof Hegel bol presvedčený, že vojna je popri revolúcii jedinou možnosťou, kde sa človek modernej doby ešte môže stať hrdinom a kde sa môže presláviť nesmrteľnými hrdinskými činmi. V každom prípade je Hegel jediným filozofom, ktorý skonštruoval veľmi "pôsobivú" Teóriu hrdinu. V nej okrem iného sa požaduje od jednotlivca, aby sa hrdinsky postavil zoči voči smrti a aby nahliadol, že tak jeho vlastný život, ako aj jeho bohatstvo a majetok, sú niečím, čo je absolútne konečné a čo preto može skončiť v každom momente jeho pozemskej existencie. 

Podľa Hegela práve takým uvedomenim si tohto nezvratného faktu, dokazuje taký hrdina svoju opravdivú silu a veľkosť. V časoch mieru - myslí si Hegel - upadajú potenciálni hrdinovia do pasivity a individualizmu, v ktorom sa dostavuje nudné a stereotypné sebauspokojenie.

Neviem, čo priviedlo, inak určite jedného z navýznamnejších filozofov novoveku, k takejto "šialenej romantickej filozofii oslavy vojny", lebo predsa bol známy aj ako dobromyseľný človek a okrem toho uctieval aj viacerých antických gréckých filozofov, ktorí vojnu odsudzovali ako najväčšie zlo a ako najprimítívnejšiu vlastnosť ľudí.   

Som si však istý, že keby bol Hegel zažil na vlastnej koži hrôzy prvej svetovej vojny a Hitlerove koncentráky, tak by niečo také nikdy netvrdil.

Tiež som presvedčený aj o tom, že Ľudovít Štúr, ktorý Hegela obdivoval ( a vojnu odsudzoval) a ako prvý priniesol jeho myšlienky do Uhorska, ak by bol vedel o tomto sklone Hegela, tak by ho bol videl aj veľmi kriticky.