James Webb teleskop umožnil vedcom urobiť prekvapujúci objav v nesmierne vzdialených hĺbkach kozmu

27.02.2023 23:03

Astronómovia použili vesmírny teleskop Jamesa Webba, aby jeho prostredníctvom nazreli do prapočiatkov nášho kozmu – a s veľkým prekvapením a úžasom objavili niečo neočakávané.

Webb im ponúkol pohľad na šesť masívnych galaxií, ktoré existovali 500 až 700 miliónov rokov po Veľkom tresku, ktorý bol podľa klasickej teórie príčinou vzniku kozmu.

 

Tento objav doslova obracia všetky doterajšie teórie o vzniku galaxií úplne hore nohami.

 

"Očakávali sme, že v tomto časovom horizonte nášho vtedy ešte veľmi mladého kozmu nájdeme iba malé, mladé galaxie, ale objavili sme galaxie rovnako veľké a rozvinuté ako naše  terajšie vlastné. A objacvili sme to v tej epoche ktorá sa predtým považovala za začiatok vesmíru,"

povedal Joel Leja, odborný asistent astronómie a astrofyziky na Penn State University.

Kozmický teleskop Webb pozoruje vesmír v infračervenom svetle, a tak dokáže rozpoznať slabé svetlá veľmi starých hviezd a galaxií.

 

Pri pohľade do vzdialeného vesmíru sa observatórium môže v podstate pozrieť späť v čase asi pred 13,5 miliardami rokov.  Teraz takto objavené galaxie sú také masívne, že sú v rozpore s 99 % kozmologických modelov, ktoré zobrazujú veľmi staré galaxie vo vesmíre.

 

Súčasná teória tvrdí, že všetky galaxie mali svoj začiatok v malých oblakoch prachu, ktoré časom rástli a sa zväčšovali.

 

Nový objev tomu ale protirečí!