Zvolenie nového poľského prezidenta je veľkou fackou pre súčasnú poľskú vládu

27.05.2015 23:41

 

Tí, ktorí v prezidentských voľbách v Poľsku volili málo známeho Andrzeja Dudu a dali mu prednosť pred osvedčeným politikom Bronislawom Komorowskim, súčasným prezidentom, dali najavo, že si želajú návrat k časom silného poľského nacionalizmu, rigidného katolicizmu a arcikonzervativizmu, akým sa prezentovalo obdobie vládnutia bratov Kaczynských. To je katastrofálna predstava pre všetkých poľských liberálov, so zmyslom pre toleranciu.

Veľká časť tých, ktorí chceli Dudu, sú proti umelému oplodňovaniu, proti homosexuálom, proti tomu, aby Poľsko urobilo niečo v prospech úbohých afrických utečencov, ….Iná časť jeho voličov očakáva od neho silnejšiu kontrolu bánk, zníženie daní, zlepšenie situácie sociálne slabých,…..

Andrzej Duda sľúbil veľmi veľa, dá sa povedať, že sľúbil všetko, o čom vedel, že mu prinesie veľa hlasov. Poľsko je však parlamentárnou demokraciou a v parlamente je zatiaľ Dudova strana v menšine. V každom prípade znamená jeho zvolenie návrat politickej neistoty do Poľska. Moc poľských prezidentov je oveľa väčšia ako moc väčšiny ich kolegov v EÚ. Poľský prezident má napríklad možnosť predkladať vlastné návrhy zákonov. Duda nastúpi do svojho úradu v auguste a  o dva mesiace neskôr sa v Poľsku budú konať parlamentné voľby a Poliaci rozhodnú , či sa Dudova strana -  arcikonzervatívne zoskupenie PiS - Právo a Spravodlivosť dostane späť do vlády. V tom prípade by prezident a vláda robili ruka v ruke spoločnú politiku, a tak by mohli celkom zmeniť jej súčasné smerovanie.

To by ale znamenalo z pohľadu Berlína a Paríža stratu jej pozitívneho imidžu. Poľskí ekonómovia vychádzajú z toho, že splnenie všetkých sľubov, ktoré Andrzej Duda dal svojím voličom by stálo Poľsko minimálne 100 miliard eur. Poľsko si to ale vôbec nemôže dovoliť. Bez obrovského zadĺženia štátu je to absolutne nemožné. Logickým dôsledkom by bolo to, že Varšava dostane veľké problémy s Bruselom.

Podľa nálady v obyvateľstve to však Poliakov ani v najmenšom nezaujíma. Chcú za každú cenu dať vládnucej strane poriadnu lekciu.

Prvým krokom v tomto smere bolo nezvolenie Bronislawa Komorowského a nič nehovorí, že by na jeseň Poliaci neurobili aj druhý a rozhodujúci krok. Niečo také poteší veľmi aj Washington, lebo Duda je devótnym obdivovateľom  USA.  V porovnaní so Slovenskom je to tak, ako keby sa Slovensko opäť vrátilo k  vláde politikov typu V. Mečiara a J.Slotu, ale v ešte viac konzervatívno-nacionalistickom prevedení.