Žurnalizmus v EÚ je takmer len „biely“ – musíme ho preto „zafarbiť“!

17.07.2020 23:14

Také hlasy sa už ozývajú z Ľavicovo-Zelených žurnalistických kruhov, a to nielen v Nemecku. Jedným z nich je aj publicistka Schlick. Je reprezentantkou Deutsche Journalistenschule.

Kritizuje to, že v radoch nemeckých žurnalistov je len mizivé percento tých, ktorí nie sú „bieli“. Preto žiada výrazné „zafarbenie“ európskeho žurnalizmu. Ideálny stav by bol, keby len polovica žurnalistov v EÚ bola „biela“, a to by malo platiť aj pre šéfredaktorov.

To by podľa nej potom bolo zárukou toho, že by sa prípadné rasistické tendencie v niektorých redakciách celkom utlmili a postupne aj vykynožili.

Pätnásti „bieli“ nádejní mladí nemeckí žurnalisti už podporili svoju kolegyňu Schlick. Tá vehementne kritizuje to, že v 122. najdôležitejších médiách v Nemecku je len 6 percent šéfredaktorov, ktorí majú migračné pozadie. Vo svojom článku vyzýva zodpovedných, ale nepriamo aj politikov, že sa to musí okamžite zmeniť.

Ďalej píše:

„Médiá nesmú viac diskutovať o tom, či u nás je rasizmus, ale musia vychádzať z toho a spolu s nimi všetci občania,  že rasizmus je spoločenskou realitou.“

Schick svojimi tézmi, ktoré sú silne poznačené neurotickou psychózou, symbolizovanou hnutím BlackLivesMatter (ktorá zachvátila aj časť európskeho sppoločenstva), poukazuje nezmyselným spôsobom na to, že potenciálne sú všetci bieli rasistami a že sa v podstate treba za to hanbiť, ak je niekto biely, čím zároveň dáva najavo, že by najradšej zmenila farbu svojej pleti.

Jednoznačne sa to prejavuje i v jej ďalších tvrdeniach:

„Musíme sa aktívne konfrontovať s tým, že sme bieli a aj s tým, čo tento fakt prináša pre našu žurnalistickú prácu. To znamená, že sú témy a oblasti, ktoré ako bieli nedokážene nikdy správne vnímať a reflektovať. Tu sa preto musíme pýtať na názor ľudí, ktorí to najlepšie vedia, teda tých, ktorí majú inú farbu pleti ako my.“

Toto ale nemožno označiť inakšie, ako zahanbujúci útok na vlastnú rasu a na bielych žurnalistov, a to len z jediného dôvodu: Lebo sú bieli.

Žiaľ, takéto názory sa množia a nebude dlho trvať, keď sa stanú realitou a žurnalizmus v Európe sa stane z veľkej časti „farebný“.

Prečo? No preto, aby nebol rasistický – ako to vyvodzuje žurnalistka Schlick.

Samozrejme, platí, že každý rasizmus je odúdeniahodný, a teda aj ten, ktorý je namierený proti bielej rase.