Zúčtovanie s Merkel nebolo. Kramp-Karrenbauer nemala odvahu. Ale kancelárka už stráca!

11.02.2019 23:40

Kramp-Karrenbauer sa nečakane strápnila. Na pozvanie šéfky CDU sa v nedeľu konalo v Berlíne pracovné neverejné zasadanie straníckej špičky. Zúčastnili sa ho aj štyria politológovia a viacerí vybraní prívrženci CDU. Kancelárka ale nebola prítomná?! Mnohí očakávali, že príde aj k zúčtovaniu s Merkel. Nestalo sa, chýbala odvaha. Ale podľa toho, aká je situácia, tak strana ešte dlho neukončí tému utečenecká politika, za ktorú je zodpovedná výlučne nemecká kancelárka.

Veľmi trápna chyba sa hneď na začiatku klauzúry v berlínskej centrále CDU stala Kramp-Karrenbauer, čo svedčilo o jej veľkej nervozite. Svojich hostí privítala slovami :“Liebe Socialdemokraten“. Rýchlo sa však opravila a povedala, že prirodzene boli mienení kresťanskí demokrati, ale napriek tomu namiesto potlesku zožala len rozpačité pohľady prítomných.

Téma klauzúry znela: Migrácia, bezpečnosť, integrácia

Žurnalistka Anja Günther, ktorá bola tiež prítomna, povedala, že šéfka CDU pôsobila roztržito a nervózne. Bola po prvý raz iniciátorkou takéhoto pracovného stretnutia špičky CDU, čo predtým organizovala len kancelárka. Vopred ohlásila, že urobí všetko pre to, aby sa rok  2015, keď utečenecká vlna prevalcovalo Nemecko, už nikdy nezopakovala.

Nálada v obyvateľstve je však už celkom iná, ako keď v roku 2015 väčšina Nemcov sadla na lep Merkel a poslušne  vykonávala jej „želania-rozkazy“. Preto Kramp-Karrenbauer aj keby nechcela, tak musí robiť takmer všetko inakšie ako kancelárka.

V nedeľu priznala: „Z chýb, ktoré sa urobili, sme sa poučili. To znamená, že mnohé budeme robiť inakšie.“

Prítomní politológovia v poradnej funkcii sa vyjadrili, že v budúcnosti je potrebné striktné obmedzenie migrácie a jej kontrolované riadenie. síce humánne, ale zároveň aj tvrdo.  Tí, ktorí sú naozaj utečenci zo životunebezpečnej situácie, tých treba prijať, ale všetkých ostatných treba vrátiť naspäť, resp. musia sa nájsť cesty, ako im účinne zabrániť v tom, aby sa dostali na európsku pevninu.

V tomto zmysle boli urobené aj závery z klauzúry. Merkel ale ostala ticho a neprišla od nej žiadna reakcia a už ani nepríde.

Uzávery, ktoré boli urobené, by ešte pred nejakým časom boli označné ako rasistické a nepriateľské voči migrantom. Veď sú presne také, akoby prišli z ideologickej dielne AfD.

A sú absolútne v protiklade k pôvodnej merkelovskej Willkommenskultur!