Počet politikov CDU-CSU namočených do rúškovej korupčnej aféry v Nemecku narastá

29.03.2021 23:28

A čím viac mien v ňom pribúda, tým viac táto strana stráca dôveru voličov. Čoraz viac Nemcov je presvedčených, že lockdowny sú dobré predovšetkým na to, aby si niektorí politici napchali do vrecák korupčné milióny.

Korupčný škandál s rúškami vyšiel v Nemecku najavo 25. februára, keď Bundestag zrušil imunitu svojho poslanca Georga Nüßleina CSU. Už v decembri  prišlo z Lichtenštajnska oznámenie na mníchovsku prokuratúru, že do jednej súkromen banky bola preukázaná „podozriva“ suma 660 000 eur  na meno Nüßlein. Išlo o nečisté obchody s rúškami. Lichtenštajnskí vyšetrovatelia zistili, že ich objednávateľmi boli Nemecké ministerstvo zdravotníctva a Bavorské ministerstvo zdravotníctva.

Štátna prokuratúra v Mníchove zaviedla vyšetrovanie voči poslancovi  Nüßleinovi 8.marca. Následne Georg Nüßlein vystúpil z CSU.

17. marca prišlo k odhaleniu ďalšieho politika CSU v súvislosti s korupčným rúškovým škandálom. Exposlanec Bundestagu a poslanec Bavorského krajinského parlamentu Alfred Sauter obdržal províziu niekoľko stotísíc eur za sprostredkovanie rúškového biznisu. 22. marca sa zriekol svojho poslaneckého mandátu.

Nikola Loebel CDU poslanec Bundestagu je ďalším „účastníkom“ korupčnej rúškovej aféry. Aj v jeho prípade existujú dôkazy,  že si za sprostredkovanie istých priaznivých  obchodov vyžiadal provízie. Vyšlo to najavo v polovici marca. Medzičasom už nie je členom zahraničného výboru Bundestagu.

Sem patrí aj Mark Hauptmann, tiež poslanec CDU v Bundestagu, ktorému pandémia umožnila robiť špinavé obchody. 11. marca sa vzdal svojho poslaneckého mandátu.

Takmer s istotou možno očakávať, že okruh týchto škrupulóznych nemeckých politikov, ktorí nemajú najmenší morálny problém so „zarábaním“  peňazí, ktoré im prináša pandémia a utrpenie ľudí, sa bude rozširovať ďalej.

A tiež je isté, že mnohí ďalší z nich nebudú nikdy odhalení.