Zomrel preto? Čína sa vyhrážala Jaroslavovi Kuberovi predsedovi senátu parlamentu ČR

07.05.2020 23:52

Jeho vdova objavila po jeho smrti dva výhražné listy. Začiatkom februára chcel Kubera navštíviť Taiwan. Krátko pred odletom však nečakane zomrel. V apríli, keď jeho vdova Věra, prezerala ešte raz jeho pozostalosti, tak našla dva listy, kde bol vyzvaný, aby sa zriekol cesty na Taiwan.

Věra Kuberová a jej dcéra sa obrátili na médiá a oznámili im existenciu oboch listov. Jeden odoslalo čínské veľvyslanectvo v Prahe a druhý bol z kancelárie českého prezidenta. Okolo smrti Kuberu je viacero nejasností. Zomrel veľmi prekvapujúco a bolo známe, že sa tešil dobrému zdraviu a netrpel na žiadne choroby.

27. apríla boli obe ženy v českej televízii, kde hovorili o viacerých zvláštnych okolnostiach, ktoré sa udiali pred plánovanou cestou Kuberu na Taiwan.

Jeho vdova povedala, že tri dni pred smrťou bol jej manžel pozvaný k čínskemu veľvyslancovi. Podotkla, že išlo o veľmi nepríjemné tajné stretnutie. Veľvyslanec ho dôrazne žiadal, aby na Taiwan neletel.

V televízii pani Kuberová oznámila, že obidva výhražné listy jej manželovi naznačovali o.i., že môže byť ohrozená bezpečnosť jeho rodiny.

Obe – vdova i dcéra – vyhlasili, že po prečítaní listov boli zdesené a že nadobudli presvedčenie, že to bol obsah listov, ktorý Kuberu zabil.

Ženy v televízii povedali, že správanie Kuberu sa veľmi zmenilo po spoločnom obede s prezidentom Zemanom šesť dní pred jeho smrťou. Tam hovorili o plánovanej ceste na Taiwan a bol mu odovzdaný list, kde mu bolo oznámené, že české firmy budú za jeho návštevu potrestané.

V liste chýbal podpis, ale bola v ňom pečiatka čínskeho veľvyslanectva v Prahe.

Kuberov následník vo funkcii Miloš Vystrčil povedal, že ako reakciu na tento škandál poslal prezidentovi Zemanovi už tri listy, ktoré ostali bez odpovede. Vystrčil ale uistil médiá, že vec sa vyšetruje, aby sa rodina J. Kuberu dozvedela pravdu a aj preto, aby suverenita ČR bola zachovaná a obhájená.