Zo vzduchu sa nedá žiť. Fínska firma dokázala opak! Potrava zo vzduchu

19.08.2019 23:42

Znie to ako zázrak z Biblie, keď Ježiš nakŕmil veľký dav poslucháčov. Potreboval nato niekoľko rybiek a trochu chleba a rozmnožil ich. Solar Foods, fínska firma potrebuje ale len vzduch, aby z neho vyrábala potravu v neobmedzenom množstve, ktorá už aj dostala meno – volá sa solein.

A to je skutočný vedecký zázrak.

Nová potravina pozostáva z veľkej časti z kysličníka uhličitého, ktorého je v atmosfére priam nekonečne veľa.  Ten sa pomocou solárneho prúdu premieňa na potravinu.

Solein je proteínový prášok – jeho hlavnú zložka CO2, sa získava priamo zo vzduchu špeciálnym procesom. Ďalšími prímesmi sú špeciálne baktérie, trochu vody, dusík a niekoľko druhov minerálnych látok.

Pomocou solárneho prúdu príde k rozloženiu vody. S tak získaným vodíkom sú kŕmené baktérie a tie začnú produkovať fermentačným procesom solein. Ten je podobný múke a chuť má ako pšeničná múka.

Solein pozostáva z viac ako 50 percent bielkovín, 20 až 25 percent uhľohydrátov. Okrem toho sú v ňom tuky 5 až 10 percent.

Firma  Solar Foods plánuje priniesť novú potravinu na trh v roku 2021. Pričom má byť už tento rok alebo začiatkom budúceho roku pripustená v EÚ ako tzv. Novel Food.