„Znovuobjavenie zabudnutej“ Venuše - po dlhom čase ju opäť navštívime

16.11.2021 23:30

Planétu Venušu možno označiť za „temnú a nešťastnú“ dvojičku našej jasnej a šťastnej Zeme. Napriek tomu, že mala veľmi podobné „štartovné“ podmienky ako Zem, tak evolúcia na nej mala úplne iný priebeh ako u nás. Vyvinula sa k planéte, kde neprišlo ku vzniku života tak, ako ho poznáme my. 

Venuša je od Zeme vzdialená 40 miliónov kilometrov. Veľkosťou a zložením sú si obe planéty veľmi podobné. Venuša má takmer ten istý priemer ako Zem – 12 103 kilometrov a takmer tú istú hmotnosť.

Na Venuši je takmer všetko inakšie ako na Zemi. 

Predovšetkým jej chýba voda a má doslova pekelne horúcu atmosféru okolo 450 až 500 stupňov Celsia a panuje v nej enormný tlak a vyznačuje sa svojím charakteristickým sírovým dažďom.

Prvé sondy na Venušu, ktoré vyslali Rusi a Američania začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia, boli už krátko po pristáti rozpučné ako tenká plechová konzerva.

Stále je otvorená zásadná a veľmi dôležitá otázka – prečo sa Venuša vyvinula kompletne inakšie ako Zem? Experti hovoria, že je veľmi pravdepodobné, že to bol dôsledok skleníkového efektu, ktorý sa na Venuši takpovediac vymkol spod kontroly a spôsobil extrémny nárast teploty jej atmosféry.

Naše poznatky o Venuši sú aj dnes veľmi slabé. Takmer všetky boli získané ešte v období studenej vojny. Celý výskum kozmu za ostatných 35 rokov bol venovaný takmer výlučne Marsu, a to z jednoduchého dôvodu – vedci tam predpokladali existenciu života. A Venuša bola zabudnutá až do roku 2020.

V prvej polovici 2021 oznámila NASA, že pripravuje dve nové návštevy Venuše. Sondy Da Vinci+ a Veritas tam odštartujú medzi 2028 až 2030.

Ich cieľom bude zistiť prečo sa Venuša na rozdiel od Zeme stala neobývateľnou planétou. Da Vinci+ bude veľmi precízne skúmať a analyzovať atmosféru Venuše  a skúmať aj jej geologické zvláštnosti. Okrem toho bude sonda skúmať aj to, či Venuša mala voľakedy dávno oceán.

Veritas bude podrobne z orbitu mapovať jej povrch a zároveň zisťovať aká bola geologická história planéty. Z údajov sondy budú experti zisťovať, či sú na Venuši ešte aktívne vulkány.