Znemožní jeden biologický faktor dlhodobé kozmické lety astronautov?

26.07.2022 22:39

Poletia v dohľadnej dobe astronauti na Mars, prípadne ešte ďalej? O lete na Mars sa hovorí už niekoľko desaťročí a existujú už aj konkrétne plány, ako taký let možno už za niekoľko rokov aj zrealizovať.

Expertka Dr. Anna-Maria Liphardt z Nemeckého centra pre kozmické lety vypracovala spolu s kolegami z Nemecka, USA a Kanady dlhodobú štúdiu zameranú na analýzu zmeny štruktúry kostí (a tým aj ľudskej kostry) v dôsledku pobytu v kozme. Pričom bolo overované aj prípadné zotavenie kostí po návrate na Zem.

Anna-Maria Liphardt:

„Keď sú astronauti dlhšiu dobu v kozme, tak je nevyhnutné mať pod kontrolou ako to ovplyvní ich zdravotný stav. To platí už aj pre súčasne kozmické lety, keď sú  v kozme len niekoľko mesiacov. Na základe našej štúdie teraz vieme, že pobyty v kozme poškodzujú štruktúru kostí, a to zčasti aj ireparabilne.“

V štúdii sa o.i. uvádza, že pred štartom do kozmu boli zdravotne preskúmaní a kontrolovaní  štrnásti muži a tri ženy a následne po ich návrate na Zem boli znova podrobení zdravotnej kontrole. Výsledky vzbudzujú oprávnené obavy, že dlhodobé lety do kozmu s astronautami budú sotva možné.

Aj rok po návrate na Zem sa deviati zo štrnástich astronautov  zdravotne úplne nezotavili a hustota ich kostí sa znížila až o dve percentá, čo  sa stane za normálnych okolností až za desať rokov. Postihnutí musia akceptovať, že v prípade, že budú mať osteoporózu, tak že sa u nich začne podstatne skôr a musia vedieť aj to, že ich kosti sú náchylné sa ľahšie zlomiť.

A je aj samozrejmé, že čím dlhšie kozmický let trvá, tým sú následky pre kosti dramatickejšie.

Ak lekárska veda a športová medicína nedokážú vyvinúť metódy alebo prostriedky, ktoré budú schopné zabrániť tomu, aby počas dlhodobých letov do kozmu sa znižovala hustota kostí, tak tieto lety nebudú pre astronautov možné.