Zmení Sebastian Kurz vo vláde so Zelenými svoj postoj k migrácii?

04.12.2019 22:26

Zo súčasného aktuálneho politického vývoja v Rakúsku možno s veľkou pravdepodobnosťou vyvodzovať, že novú rakúsku vládu bude tvoriť koalícia  ÖVP a Zelení.

V takom prípade ale nemožno očakávať, že Sebastian Kurz bude ten istý Kurz voči migrácii a islamu, ako bol v predošlej vláde, na ktorej páde mali eminentný záujem práve Zelení, a to nielen rakúski Zelení.

A to isté platí aj pre SPÖ. Obidve tieto strany robili všetko pre to, aby difamovali FPÖ a najväčším tŕňom v oku im bol minister vnútra Heinz Christian Strache. A napokon to bol on, kto sa veľmi naivne nechal vlákať do nastavenej pasce a  sa politicky extrémne skompromitoval v prípade známom ako Ibizza-aféra.

Tá spôsobila koniec koalície a Strache odstúpil aj z funkcie šéfa FPÖ.

Preto sa vôbec nedá vylúčiť, že nitky v tejto afére ťahali v úzadí práve Zelení.

Sebastian Kurz je v prvom rade mužom moci a chce ju mať za každú cenu.

Niektorí rakúski politológovia hovoria o ňom, že je veľký „Vewandlungskünstler“, to znamená, že v prípade potreby – len aby ostal pri moci – nemá najmenší problém na čas zmeniť svoje princípy.

V koalícii so Zelenými nebude v žiadnom prípade môcť pokračovať vo svojej tvrdej a nekompromisnej politike voči politickému islamu a voči migrantom. V tom bol s FPÖ absolútne na jednej línii.

Ale bolo to len preto tak, že iniciátorom a motorom tejto politiky bola FPÖ a práve preto sa táto strana  - pre Kurza už hrozivo – blížila k hranici 30 percent. A Kurz preto sám začal podporovať túto politiku.

Zelení mu v  koalícii nič také nedovolia – na veľkú radosť kancelárky Merkel a nemeckých Zelených.