Zlý objav: Zvýšený obsah oxidu dusičitého v mestách spôsobuje diabetes a astmu

15.03.2018 23:21

Po prvý raz odhaľuje nejaká výskumná štúdia, že 437 000 ochorení na diabetes a 439 000 ochorení na astmu je dôsledok vysokého obsahu NO2 v nemeckých mestách.

Doteraz sa o tom nevedelo, prípadne len tušilo. Samozrejme, podobné pomery v tomto smere sú aj v iných štátoch EÚ a je to katastrofálna situácia pre zdravie obyvateľstva.

Maria Krautzberger, prezidentka Spolkového Úradu pre životné prostredie reagovala na správu o výsledku štúdie, ktorú robili vedeckí pracovníci  z jej Spolkového Úradu, zhrozene. Podľa vlastných slov neočakávala také vysoké čísla ochorení v dôsledku vysokého zamorenia vzduchu s NO2.

Vyhlásila, že je nevyhnutné podniknúť proti tomu čo najrýchlejšie rozhodné kroky. Hovorila aj o možnosti zákazu premávky osobných i nákladných aut v mestách, kde je stav najkritickejší, ako napr. v Stuttgarte a Mníchove.

Medzičasom už aj nemeckí lekári varujú občanov, aby sa neprechádzali a ani nebicyklovali po uliciach s veľkou premávkou automobilov.

Prostredníctvom ďalšej zdravotnej štúdie, ktorú tiež urobil Spolkový Úrad pre životné prostredie, sa totiž zistilo, že zvýšený výskyt NO2 je priamo zodpovedný aj za smrť viac ako 6000 ľudí, ktorí zomreli na chorobu krvného obehu zapríčinenú práve týmto výskytom.