„Zlý“ Asad robí všetko pre to, aby sa utečenci vrátili. „Dobrý“ Západ nepomáha

18.08.2017 12:12

Mainstream médiá o tom nepíšu – v Sýrii sa medzičasom situácia veľmi zlepšila. Islamský kalifát ISIS je čoraz viac vytláčaný zo sýrskeho územia. Za pomoci ruskej armády sa prezidentovi Asadovi podarilo podstatne oslabiť moc džihadistov.

Podľa vyjadrenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgu sa len za posledné dva mesiace  zdvojnásobila plocha územia, ktoré kontroluje sýrska armáda.

Aj keď to znie paradoxne, tak tento Asadov úspech znamená ďalší veľký problém pre sýrsku vládu. Ide o urýchlenú výstavbu zničnej a rozbombardovanej krajiny, do ktorej sa zásluhou Asada a jeho politiky vrátilo už viac ako 600 000 sýrskych utečencov. 

Napriek tomu sa Západ, ktorý je plne zodpovedný za rozbitie a ničenie Sýrie a za milióny sýrskych emigrantov, otočil kajine, ktorá nutne potrebuje pomoc a podporu, chrbtom a nechce je pomôcť ani jediným dolárom.

Je to hanba Bruselu i Berlína a púhy cynizmus EÚ politikov. Koľko sa len všetci na čele s Merkel natárali, že aké je dôležité odstraňovať príčiny utečeneckej krízy priamo na mieste, teda v postihnutých krajinách. Sýria patrí k najviac postihnutým krajinám – krajinám postihnutých špinavou a zákernou politikou Západu. A tento Západ teraz odrazu nestojí ani k vlastným slovám a prísľubom.

 

Prečo?

 

Jednoducho preto, že Sýria sa nestala jeho korisťou a jeho vražedným žoldnierom, ktorí mali v mene „demokracie“ zničiť „zlého“ Asada a poraziť sýrsku armádu a potom dosadiť prozápadnú bábkovú vládu, sa to vďaka Moskve  nepodarilo zrealizovať. Preto „dobrý“ Západ odmieta každú pomoc „zlému“ Asadovi.

Sýria ale pomoc dostane. Pomôžu jej Rusko, Čína a Irán, a to vo veľkom štýle. A Západ môže len škrípať zubami. Nič z jeho deštruktívnych plánov v Sýrii nevyšlo.

Sýria potrebuje obrovskú finančnú podporu. 

Krajina, ktorá pred niekoľkými rokmi pod Asadom prekvitala a kde žili – ako voľakedy dávno v Tolede – v mieri a tolerancii moslimovia, kresťania a Židia – je katastrofálne zničená. Potrebuje na výstavbu podľa predbežných odhadov 200 až 250 miliard dolárov. Podľa odborníkov to bude trvať za predpokladu, že všetko pôjde dobre, minimálne štvrť storočia, kým sa dosiahne životná úroveň  z časov pred vypuknutím vojny (lepšie povedané vojenskej intervencie Západu), ktorá sa začala v roku 2011.

Asadovi ale pomáhajú „zlí“ Iránčania, Rusi a Číňania.  

Už v januári uzavrela jeho vláda s Teheránom viaceré dohody o spolupráci (finančnej podpore) v oblasti poľnohospodárstva, energetického priemyslu a telekomunikácií, pričom Irán investuje len do výstavby elektrických sietí v Sýrii okolo 700 miliónov dolárov. 

Aj Čína a Moskva prinesú do Sýrie miliardové investície – Západ ani jediný cent. Nedostal svoju korisť, preto zúri a Asada naďalej len démonizuje.

Asad je v nemilosti Západu, lebo sa nepodriadil jeho vôli a jeho diktátu. Preto západné médiá z neho urobili zločinca a zloducha a nenapísali o ňom jediné pozitívne slovko.

Keby ho nepodporovala Moskva a Čína, tak by bol dávno skončil ako prezidenti Lýbie (zavraždený) či Iraku (popravený). Asadovi ale ďakujú za životy státisíce sýrskych kresťanov, ktorých by boli bojovníci ISIS a „demokraticej opozície“, podporovanej USA, doslova vykynožili.

Ani za to nepadlo zo strany Západu ani slovo vďaky a uznania.