„Zlé” Rusko! Madrid obviňuje Kremeľ, že chce rozpad Španielska

28.09.2017 16:17

Ruská mašinéria podporuje Katalánsko v jeho snahe odtrhnúť sa od Španielska. O tom je presvedčená konzervatívna španielska vláda a v tom duchu píše aj mainstreamová španielska tlač. Moskva chce potom, ako už destabilizovala USA svojou podporou D. Trumpa a podporila Brexit (čím čiastočne destabilizovala aj EÚ), teraz to isté urobiť aj v prípade Katalánska, lebo jeho odtrhutie od Španielska, by znamenalo pokračujúcu destabilizáciu a oslabenie EÚ. Tak to vidia zmienené médiá.

Podobne hovoria o ruskej podpore pre Marinu LePen a nemeckú stranu AfD. Aj v tom vidia ruskú snahu o destabilizáciu EÚ.

Kremeľ vraj podporuje nezávislosť Katalánska len preto, aby vyvolal ďalší chaos v EÚ a v spolupráci s Julianom Assangeom posiela na španielske internetové portále denne tisícky fake news.

Napríklad uisťuje v nich Kataláncov, že Brusel podporuje ich boj o nezávislosť a po vyhlásení samostatnosti ich hneď prijíme do EÚ.

Španielska schizofrénia ide tak ďaleko, že nejeden kastílsky Španiel si myslí dokonca to, že Theresa May tajne spolupracuje s Kremľom a preto urobila všetko preto, aby dosiahla Brexit a že napokon aj ona pristane ako Schröder v Rosnefte.

El Pais uviedol pred niekoľkými dňami, že ruská RT publikovala provokačný tweet Assangea, kde predpovedal, že čoskoro príde zrod Katalánska ako hrdého samostatného štátu, alebo ak to Madrid nepripustí, tak v Španielsku vypukne guerra civil – občianska vojna. Ďalej napísal El Pais – podľa údajov de Audiense, platformy pre sociálne analýzy – že len za dva septembrové týždne dostal Assange takmer milión tweetových reakcií, prevažnou väčšinou pozitívnych, na jeho výzvy do boja za nezávislosť Katalánska.

Minulý týždeň sa údajne pridal do provokačných protišpanielskych akcií Assangea aj zradca USA, spolupracovník ruskej tajnej služby Edward Snowden. Napísal na twitter o.i.: Represálie Madridu proti demonštráciám v Katalánsku sú násilným potláčaním ľudských práv.“

Moskva týmto spôsobom ešte viac dramatizuje už aj tak nebezpečne explozívnu situáciu v Katalánsku. Tak a podobne zaznievajú tóny provládnych španielskych médií.

Prvého októbra sa má konať v Katalánsku referendum, ktoré rozhodne o tom, či sa krajina odtrhne od Španielska. Madrid robí všetko preto, aby túžbu po slobode v Katalánsku udusil. Pripomína to brutálne metódy niekdajšieho španielskeho diktátora Franca. A Brusel to všetko pripustí.

V budovách regionálnej vlády v Barcelone strieda jedna policajná razia druhú a počet zatknutých rastie exponenciálne. Na uliciach miest Katalánska demonštrujú desaťtisícky ľudí, ktorí chcú slobodné a nezávislé Katalánsko. Zaznievajú aj výkriky: Nech žije Putin, preč s Rajoym.

Konflikt eskaluje a EÚ je veľmi nervózne. Brusel zbabelo a vyčkávajúco len mlčí a obáva sa dôsledkov. V EÚ je veľa etnických minorít, ktoré by mohli nasledovať príklad Barcelony, ak sa referendum uskutoční a Katalánci rozhodnú o svojej samostatnosti.