Zhodne sa dnes Trump s Si Ťin-pchingom na Floride? Inak má svet veľký problém

06.04.2017 14:11

2-dňové  rozhovory medzi čínskym a americkým prezidentom sa dnes a zajtra budú konať v Trumpovom golfovom klube na Floride. Na programe rozhovorov sú aj viaceré kritické body. Média USA, ktoré Trumpa len atakovali a ešte vždy len atakujú, boli ešte včera v neistote, či ich prezident, ako už niekoľkokrát v minulosti, nenechá len pred dverami.

Aj tak sa o stretnutí prezidentov v Trumpovom súkromnom domicile dozvedeli len na poslednú chvíľu. Už to je pre ne veľmi zahanbujúce. Trump svojím nepriateľom neodpúšťa, najmä, ak sú zákerní a ak ho neprávom obviňujú a atakujú.

Rozhovory sú vo svete očakávané s veľkým napätím, lebo od ich výsledkov závisí veľmi veľa. Najdôležitejšími témami bude severokórejský raketový a atómový program, narastajúce napätia v Juhočínskom mori, obchodné nezhody medzi Čínou a USA, ako aj vzťah Bieleho Domu k Taiwanu, ktorý Peking pokladá za svoju provinciu, ktorá sa odtrhla od Číny neprávom.

Ale samozrejme Trump by nebol Trumpom, keby skryte a utajene pred zradnými médiami, i pred jeho politickými odporcami nepohovoril s prezidentom najľudnatejšieho štátu sveta aj „isté veci“, ktoré nie sú určené pre „neprajné uši“. Tí z vás, ktorí vidia do hĺbok svetovej politiky, iste prídu na to, o aké „veci“ ide. V tejto súvislosti ešte dodám, že Trump len pred krátkym časom mal dlhý telefonát s Vladimírom Putinom.

Zároveň chcem pripomenúť, že americké médiá ešte počas predvolebného boja v USA v uplynulom roku niekoľkokrát uviedli, že Trump signalizuje podstatne tvrdší prístup k Pekingu. To tiež prebrali európske médiá, ktoré ako papagáji kopírovali proclintonovskú tlač.

Trump to však nikdy nepotvrdil a ani nekomentoval. Faktom ale je, že Trump ešte vo februári zatelefonoval z vlastnej iniciatívy prezidentovi Si Ťin-pchingovi a mal s ním dlhý veľmi priateľský rozhovor na rôzne témy a zároveň mu zaželal i celému čínskemu národu všetko najlepšie do  Nového roku, ktorý  v Číne začína neskôr ako u nás.

V podobnom priateľskom duchu sa niesla aj nedávna návšteva ministra zahraničia Rexa Tillersona (ktorého americké a podľa ich vzoru i európské médiá išli doslova roztrhať pre jeho dávne úzke kontakty s Moskvou – hanba takýmto médiám, keď pre ne sú dobré vzťahy americkej vlády s Moskvou najväčším nešťastím, pravda, v tom čase médiá ešte boli presvedčené, že svetu bude vládnuť Hillary).

Podľa amerických expertov existujú indície, že Severná Kórea by mohla pripravovať ďalšiu skúšku atómových zbraní, a to v oblasti skúšobného územia na severovýchode krajiny. Dosiaľ zrealizovala 5 atómových testov, posledný a najsilnejší v septembri. Trump chce v rámci dnešných rozhovorov s čínskym prezidentom dosiahnuť, aby  Čína v tomto smere zosilnila tlak na svojho suseda (hoci spolu s Moskvou to už robí). Peking dosiaľ – za vlády Obamu - zotrvával na stanovisku, aby Biely Dom inicioval priame rozhovory so Severnou Kóreou.

Pre celý svet by nebolo nič skvelejšie, ako keď by konečne nastalo obdobie priateľskej a mierovej spolupráce Moskvy, Pekingu a Washingtonu.

A to napriek veľkej škode pre západné mainstream média v USA, ktoré by si potom museli hľadať inú „potravu“.