Zelený politik Lindner podal trestné oznámenie na Ursulu von der Leyen

22.12.2019 20:53

Ide o úmyselné zničenie dôkazov v súvislosti s tzv. korupčnou poradcovskou aférou, ktorá je spojená s von der Leyen, v čase keď bola nemeckou ministerkou obrany.

Trestné oznámenie podal Tobias Lindner v piatok na berlínsku prokuratúru, ako to potvrdila hovorkyňa Zelených v Bundestagu. Zmienené dôkazy boli na jednom služobnom mobile exministerky, ktorý ostal po jej odchode do Bruselu na ministerstve. Keď aféra naplno prepukla a hrozila ohroziť ďalšiu politickú kariéru von der Leyen, tak ministerstvo vymazalo z mobilu všetky dáta, ktoré mohli byť použité ako dôkazy proti exministerke, čím bol hrubo porušený paragraf 274  Nemeckého trestného zákonníka.

Ursula von der Leyen ako ministerka udeľovala zakázky externým poradenským firmám. Je veľké podozrenie, že všetko sa odohrávalo nekorektným spôsobom a boli zvýhodňované osoby a firmy blízke ministerke, teda, že išlo o veľkú korupciu. Sú dôkazy, že zakázky boli neadekvátne predražené.

Záležitosť vyšetruje parlamentný výbor, ktorému predsedá Tobias Lindner.

Ministerstvo obrany medzičaom priznalo, že informácie z mobilu exministerky boli naozaj vymazané, ale vraj len z bezpečnostných dôvodov, nakoľko von der Leyen dostala iný nový mobil.

Lindner to označil za skonštruovanú výhovorku a za absurdný akt.