Zelenskyj punúka EÚ prúd, ktorý nemá, pritom ho ani nemá ako zaplatiť

09.08.2022 23:00

Počiatočné nadšenie pre vojnu Kyjeva proti Rusku, ktoré vládlo u časti Európanov, sa u nich už rýchlo vytráca. Začali si uvedomovať, že čím dlhšie táto nezmyselná vojna trvá, tým väčšie strádania ich postihnú. Vie to veľmi dobre aj ukrajinský prezident, a tak robí čo len môže (i to čo nemôže), aby to nejako ovplyvnil.

Každý týždeň má v stredu televízny príhovor. Minulý týždeň v stredu po tom ako žiadal drsným hnevlivým hlasom rýchle dodávky ďalších zbraní, tak následne prekvapil Európu s „veľkorysou“ ukrajinskou ponukou:

„Ukrajina sa chce stať garantom pre európsku energetickú istotu a exportovať do Európy elektrický prúd. Pripravujeme sa na to, aby sme náš export prúdu do EÚ zvýšili. So zvýšenými dodávkami prúdu pomôžeme Európanom, aby sa ľahšie vyrovnali so znižovaním ruských dodávok energie.“

Pokladá ukrajinský prezident občanov a politikov v EÚ len za hlúpakov, prípadne za naivných idealistov, ktorí mu uveria všetko, čo povie? Takmer s istotou si to myslí, veď mu donedávna uverili aj nejedno klamstvo.

V tomto prípade ale ide o to, že Zelenskyj nám predkladá skutočne len rozprávku. Problémom je to, že nikto predsa nevie, ako bude Ukrajina produkovať elektrický prúd len pre vlastných občanov, takže hovoriť o exporte enormných množstiev ukrajinského prúdu do EÚ sú len klamstvá alebo len nezmyselné fantázie z hlavy ukrajinského prezidenta.

Emily Holland, profesorka na U.S. Naval War College sa k tomu vyjadrila nasledovne:

„Je absolútne nemožné, aby sa Ukrajina mohla stať exportérom prúdu do Európy. Krajina bude mať sama v tvrdej zime obrovské problémy s energiou, a tak tu ide len o PR-akciu prezidenta Zelenského, aby Európanov nejako držal pri dobrej nálade vzhľadom na to, že od nich žiada ďalšie zbrane.“