Zelená ministerka Baerbock „vodu káže a sama víno pije“: Daňového poplatníka stojí takmer milión eur ročne

15.03.2024 15:20

Rozmarná, extrémne samoľúba, egocentrická a emocionálne studená Annalena nereprezentuje nič z toho, čo si Zelení pri založení strany dali do svojho programu. Bearbock v ničom nenapĺňa ideály zakladateľov strany Zelených. Možno konštatovať, že stranu len využila ako vhodný odrazový mostík pre svoju kariéru.

 

A to sa jej skutočne skvele podarilo. Treba však povedať, že nie je jediná zelená, ktorá stranu použila podobným spôsobom – je ich viacero, napr. aj minister Habeck.

Ako spolkovej ministerke jej patrí oficiálny plat 15 500 eur mesačne. Poberá aj paušálny príspevok vo výške 310 eur a miestny príspevok vo výške 1 100 eur.

 

Baerbock však nie je len ministerkou, ale je aj zvolenou poslankyňou nemeckého Bundestagu, čo jej prináša ešte viac peňazí, aj keď v tejto funkcii nerobí dokopy takmer nič.

Ministri, ktorí sú zároveň členmi Bundestagu, dostávajú za toto „zamestnanie“ o 50 percent menej poslaneckých odmien a o 25 percent znížený príspevok na výdavky. Pre Baerbock to znamená dodatočný príjem 5 150 a 3 440 eur.

 

Okrem týchto súm má Baerbock k dispozícii aj približne 23 200 eur na prijímanie a vyplácanie zamestnancov a 1 000 eur na vybavenie kancelárie.

Baerbock navyše načre hlboko do vrecka daňových poplatníkov aj fotografom a make-upom. V roku 2022 minula na svojho vizážistu okolo 137-tisíc eur. V rozpočte na mesiac to zodpovedá približne 11 400 eurám. Spolkové ministerstvo zahraničných vecí navyše v roku 2022 vynaložilo na fotografov výdavky vo výške približne 178 000 eur, čo znamená v priemere 14 800 eur mesačne.

 

Baerbock stojí daňového poplatníka približne takmer milión eur ročne.

 

Početné doplnkové služby, ako napríklad osobné služobné vozidlo alebo Bahncard 100 (7 714 eur ročne), v tejto sume nie sú zohľadnené. Už po jednom dni vo funkcii má minister nárok na prechodný príspevok vo výške 75 700 eur. Táto platba má zaistiť materiálnu istotu exministrov pri odchode z funkcie. Je to niečo ako („kráľovska“) podpora v nezamestnanosti. Platba končí, keď dotyčný nastúpi do nového zamestnania.

V závislosti od dĺžky funkčného obdobia sa tento prechodný príspevok môže zvýšiť až na takmer 227 000