Zdrvujúca reportáž z Talianska – taká bude budúcnosť Európy? 1.časť

14.08.2017 22:35

Taliansky protest: U nás už nemožno pre utečencov vydržať. Kancelárka Merkel prečo si tak nechala Európu zdevastovať?

V talianskom meste Ventimiglia, v blízkosti francúzskych hraníc, sa minulý týždeň konala demonštrácia občanov, ktorí rozhorčene a zúfalo dali najavo svojej vláde a Bruselu, že majú doslova plné zuby toho, ako je ich mesto čoraz viac zaplavované utečencami. 

Zahraničným i talianskym žurnalistom, ktorí sa prišli informovať o napätej situácii, hovorili občania o neznesiteľných pomeroch a o tom, že majú pocit, že Ventimiglia už nie je viac ich mestom.

Mesto, ktoré má 25 0000 obyvateľov, je preplnené africkými utečencami.

Jeden z demonštrantov povedal do kamery zahraničného žurnalistu, že v meste sa už nedá slobodne žiť a žaluje, že obyvatelia stratili svoju suverenitu. 

„Vláda nás núti k tomu, čo nechceme a my na to len doplácame. A ani primátor sa nestará o naše problémy“,  doložil muž zlostným hlasom.

Iný mladý občan Ventimiglie sa rozhorčene sťažoval: 

“Naše ženy nemôžu ísť večer samotné do ulíc z obáv pred znásilnením utečencami. Vychádzajú von len v organizovaných skupinách. A situácia sa čoraz viac zhoršuje. Nemôžeme to viac akceptovať.“

Aj dôležitý zdroj príjmov mnohých obyvateľov Ventimiglie prakticky vyschol – turizmus.

Turisti sa mestu začali vyhýbať a v súčasnosti sotva kto do Ventimiglie zavíta na dlhšiu dovolenku. V skutočnosti je mesto celkom bez turistov, a to zvyšuje počet občanov bez práce.

Faktom je, že Ventimiglia, ktorú už dlhšie nazývajú nielen domáci malé Calais, sa stala naozajstným emigrantským mestom, ktoré sa medzičasom „vďaka“ desaťtisíckam emigrantov (nikto nevie ich presný počet – odhady hovoria, že ich tam je 80 až 100 tisíc, ) roztiahlo hlboko do údolia Bevera na jednej strane a až po francúzske hranice, vzdialené 10 kilometrov, na strane druhej.

Väčšina z nich chcela ísť ďalej, do Francúzska. Ale kďeže – to je zakázané. Francúzi ich nechcú a strážia si hranicu.

Len pred niekoľkými dňami bola skupina asi 500 ilegálnych emigrantov na ceste z Ventimiglie do Francúzska zastavená políciou. Na ich zastavanie bol použitý slzotvorný plyn. 

 

Takže nielen Viktor Orbán je „zlý“.