Zbrane Západu dodané Ukrajine odrazu ohrozujú Izrael – sú v jeho blízkosti !

29.06.2023 11:49

Izraelský premiér sa sťažoval, že v boji proti Izraelu sa teraz objavujú zbrane dodávané Kyjevu zo Západu. Nemecké médiá si však nemyslia, že by o tom mali informovať. Zatiaľ o tom v nich nebolo ani zmienky.

 

Už 22. júna izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovore povedal, že zbrane dodávané Ukrajine Západom sa už objavujú blízko izraelských hraníc.

 

To, že Kyjev zbrane dodávané Západom buď nemá pod kontrolou, alebo ich predáva sám na čiernom trhu, nie je novinkou, pretože zbrane, ktoré Západ dodáva Ukrajine, sa už objavili takmer na každom problémovom mieste sveta.

 

Podľa Netanjahua je to jeden z dôvodov, prečo Izrael nedodáva zbrane Ukrajine, pretože jeho zbrane by potom mohli byť použité proti Izraelu.

 

Na otázku o postoji svojej vlády k situácii na Ukrajine Netanjahu zdôraznil, že Izrael je v osobitnej pozícii, odlišnej od pozície Poľska, Nemecka či iných západných krajín, ktoré podporujú Ukrajinu, pretože má blízku vojenskú hranicu s Rusko.

 

Ide o to, že izraelskí piloti pravidelne lietajú v blízkosti ruských pilotov vo vzdušnom priestore nad Sýriou.

 

„A preto je dôležité, aby sme si zachovali slobodu konania proti pokusom Iránu vytvoriť vojenskú oporu na našej severnej hranici,“

povedal izraelský premiér.

 

A potom ešte poznamenal  k západným zbraniam pre Ukrajinu:

 

„Okrem toho akékoľvek zbraňové systémy, ktoré by sme poskytli Ukrajine, by mohli byť použité proti nám, pretože by mohli padnúť do iránskych rúk.

Mimochodom, toto nie je teoretická možnosť. To sa už v praxi skutočne stalo so západnými protitankovými zbraňami, ktoré teraz nachádzame v blízkosti našich hraníc.

Takže tu musíme byť naozaj veľmi opatrní."