Zázračný strom - moringa oleifera

15.09.2014 18:29

 

Vyzerá ako každý iný normálny strom a predsa je moringa doslova zázračný strom, ktorý môže pomôcť vyriešiť najväčšie problémy krajín tretieho sveta, ako podvýživu, slepotu a mnoho ďalších chorôb a zároveň aj nedostatočné lekárske zabezpečenie.

Strom moringa - existuje trinásť jeho druhov - rastie všade tam, kde je jeho "pomoc" aj najviac potrebná. V Afrike, južnej Amerike, Indii. Jedna kávová lyžička prášku z jeho listov obsahuje viac vitamínu A, ako dieťa na deň potrebuje. Okrem toho je v takej dávke nadmerne veľa kalcia, proteínov, železa, vitamínu C a sú v ňom aj všetky dôležité minerálne látky a amínokyseliny.

Uvediem aspoň jeden príklad zázračnej sily stromu moringa oleifera:

Senegálčanka Sahra Manganeová  predčasne porodila chlapčeka. Važil menej ako 2 kilo a nemohla ho ani kojiť, lebo nemala mlieko. Obaja dostali na užívanie moringa prášok. Dieťa sa rýchlo zotavovalo a priberalo. Sahra dostala čoskoro mlieko a mohla ho kojiť.

Niekoľké medzinárodné dobročinné organizácie teraz sponzorujú projekty moringa v Afrike, Indii, Brazílii. Na ich základe sa viaceré mestá zaviazali vysádzať množstvo moringa stromov a následne využívať ich listy, ich kvety a ich ovocie.

Význam moringa oleifera sa dostáva čoraz intenzívnejšie do povedomia ľudí. V dedinách pri Níle sa jeho pomocou čistí voda, aby bola pitná, na Jamaike sa z moringy získava modrá farba, niekde využívajú jeho semená na produkciu mazného oleja pre stroje. Aj ako hnojivo je možné  využiť moringu.

Lekári v západnej Afrike liečia pomocou toho zázračného stromu aj cukrovku, v Indii zas vysoký krvný tlak. Svojím vitamínom A chráni deti pred slepotou.

A moringu možno použiť dokonca aj pri varení ako olej a  ako chutnú korenistú omáčku.