Zázračný kozmos pod našimi nohami je komplexnejší ako celá slnečná sústava

24.03.2021 23:23

Kráčať po zemi je pre nás najobyčajnejšia vec na svete, ale pritom si vôbec neuvedomujeme, aké nepredstaviteľné množstvo zázrakov sa pod nami neprestajne odohráva. Titul článku by mohol byť aj titulom veľmi hrubej knihy, tak veľa by bolo možné o tomto kozme napísať. Tu uvádzam len nepatrný zlomok z toho.

Len niekoľko málo centimetrov úrodnej pôdy pod našimi nohami je základom našej existencie, základom nášho života. Táto pôda je úžasnou a udivujúcou ríšou života, o ktorom zatiaľ vedia aj vedci len málo a bežní ľudia takmer nič.

Pôda vytvára najfascinujúcejší biosystém našej modrej planéty.

Pred mnohými miliónmi rokov, keď pôda ešte neexistovala, tak sa začal zdanlivo nerovný boj dvoch úplne odlišných súperov.

Bolo to niekedy pred 470 miliónmi rokov. Vtedy existoval obrovský superkontinent Gondwana, ktorý bol takmer na celom svojom povrchu len skalnatou púšťou. Neskôr z neho vznikla o.i. Afrika, južná Amerika, Austrália a Antarktída. To bol jeden zdanlivo nepremožiteľný bojovník.

Proti nemu sa postavil nenápadný a zdanlivo neporovnateľne slabší bojovník – prvá jemná vegetácia na Zemi, mach. Spočiatku ho bolo len nepatrné množstvo a bol usadený v trhlinách skál a skalných stien, kde bol chránený pred horúcim slnkom a kde bolo trochu vlhkosti na jeho prežitie.

Milimiter za milimetrom sa ale húževnate rozširoval čoraz viac, až začal vytvárať obrovské zelené plochy. Potom prišiel čas, keď jeho organické kyseliny vo veľkom začali rozkladať povrch granitových skál, na ktorých sa rozprestieral. Postupne sa pod machom začala vytvárať tenučká vrstva toho, čo dnes nazývame pôdou. Na nej časom mohli vzniknúť prvé rastliny.

Dnes je pôda základom nielen nášho života. Z pôdy máme až 98 percent našej potravy. Ako najdôležitejší zásobník uhlíka na Zemi je garantom našej klímy a bez pôdy ako spoľahlivého filtra by nebolo ani pitnej vody.

Mikrobiológovia skúmajú pôdu aj ako domov jednej štvrtiny zo všetkých foriem života na našej planéte.

Lekárska veda objavila pred niekoľkými rokmi pôdu ako nesmierne bohatý zdroj nových účinných látok pre medicínu, a tým ako významný faktor podpory nášho zdravia.

Poľnohospodárski experti  hľadajú v pôde a jej zložení nové riešenia, aby sa výnosy agrárnictva podstatne zvýšili.

Zázračná energia pôdy živí po tisícročia čoraz väčší počet ľudí. A práve v modernej dobe, keď sa počet ľudí na svete už rýchlo blíži k číslu 10 miliard, tak jej práve toto moderné ľudstvo maximálne škodí a či lepšie povedané tým, že ju neprirodzene mení a zaťažuje škodlivinami, tak škodí samo sebe.

Symbolicky vyjadrené – ľudstvo si píli na konári, na ktorom sedí. 75 percent pôdy stráca alebo už stratilo svoju úrodnosť z dôvodov, ktorých príčinou sme my, ľudia.

Ak sa rýchlo nespamätáme a radikálne nezmeníme svôj katastrofálny spôsob života založený na nezodpovednom a nezmyselnom plytvaní zdrojov, tak bude neskoro a pôda stratí svoju úrodnosť.

Čo to potom bude znamenať, to vie každý.