Závisť a žiarlivosť škodia zdraviu psychickému i telesnému

13.06.2019 23:40

Závisť a žiarlivosť sú depresívne a deštruktívne symptómy. Škodia nielen nášmu psychickému, ale aj nášmu telesnému zdraviu. Platí predovšetkým téza - čím viac je niekto závistlivejší, tým  horšie je jeho psychické zdravie.

Prejavy závisti sú iné u žien ako u mužov. Napríklad ak majú ženy menej možností, prípadne žiadne možnosti dostať sa k luxusným tovarom, tak ich závisť vedie k smútku. Ak sú v podobnej situácii muži, tak  sa hnevajú buď na seba, alebo na iných, ktorých za to robia zodpovednými, napríklad rodičov.

Smútok obyčajne vyvoláva depresie, ale hnev naproti tomu môže spôsobiť kriminálne aktivity, alebo deštruktívne činy.

Závisť a žiarlivosť sú spoločensky odsudzované emócie a ľudia, ktorí ich v sebe prechovávajú, majú vo všeobecnosti sklon ich potlačiť.

To však nie je správne riešenie a vedie to k poruchám zdravia. Je dôležité byť si plne vedomý týchto emócií, ak ich v sebe nosíme a sa s nimi vedome konfrontovať a pracovať na tom, aby nás neovládali a aby nespôsobovali to, že v nás nekontrolovateľne prepuknú. 

Sú to totiž veľmi škodlivé emócie pre nás samých. Okrem toho, že škodia nášmu zdraviu, tak aj blokujú iné naše pozitívne vlastnosti a potenciality. V ich dôsledku trpí aj naša kreativita a životná dynamika. Vo veľkej väčšine prípadov spôsobujú aj problémy v medziľudských vzťahoch.

Ak ich dokážeme rozumom ovládnuť a smerovať náš život a náš osobnostný vývoj na iné úrovne, tak náš život dosiahne oveľa vyššiu kvalitu a budeme pociťovať vnútornú vyrovnanosť a spokojnosť. A čo je najdôležitejšie - budeme v sebe schopní precítiť aj oveľa intenzívnejšie lásku k iným, ale aj lásku k sebe.