Záporožie: Ukrajinská armáda sa stiahne na novú frontovú líniu. Zelenskyj ale chcel mať už do Vianoc celú Ukrajinu späť

01.02.2023 23:02

Boje na fronte v Záporoží sú čoraz intenzívnejšie. Stále viac miest pozdĺž Dnepra dobývajú ruské jednotky.

Vladimir Rogov, šéf ruskej obsadenej oblasti Záporožie, oznámil, že ukrajinská armáda vybudovala novú  frontovú líniu obrany, ktorú by ukrajinskí vojaci použili na prípravu pre ďalší ústup.

„Ukrajinské sily vytvorili túto novú obrannú líniu na okraji veľkomesta Záporožie po strate osady Kamenskoje na Dnepri po úspešných útokoch ruských vojenských síl, ktoré v bojoch prevzali iniciatívu“, uviedol Rogov.

Nemecká televízia to opísala ako predbežné stiahnutie ukrajinských síl, aby sa zotavili a potom opäť úspešne zútočili na ruské postavenia a Rusov zatlačili na pôvodné pozície.

Kremeľ ešte predtým informoval ruské médiá o dobytí deviatich dedín v regióne Záporožská Oblasť.

Hovorca proruskej organizácie pre spoluprácu „Stojíme spolu s Ruskom“ hovoril na ruskom televíznom kanáli Rossija 1 o „pomerne veľkých úspechoch“ a povedal:

„Naše jednotky prevzali iniciatívu pozdĺž celej bojovej línie v regióne Záporoží“.

 Guľaipole a Orechov boli hlavnými cieľmi ruských útokov pred mestom Záporožie (760 000 obyvateľov). Tieto strategické body, postavené spolu s Kamenskoje ako základ ukrajinských pozícií, už Ukrajinci nedržia.

Zelenského jednotky sa presunuli do Plavni a Stepnogorska.

Údajne tam postavili novú obrannú líniu v Balabine, Kušugume a Kamyševache.

 

Ukrajinský televízny Týždenník aktualít má k situácii na bojisku svoju interpretáciu a len tú preberajú médiá Západu:

 

„Napriek hrdinskému boju našich slávnych vojsk sa vrchné velenie armády rozhodlo sformovať novú líniu frontu na línii Záporožie Charkov a Kyjev.

V ťažkých ústupových bojoch sa ale našim hrdinským jednotkám podarilo vytvoriť masívny obranný prstenec, ktorý odolá akémukoľvek útoku Rusov.“