Západné médiá: Putin šokoval na G20 v Indii a hoci nebol prítomný, vracia sa späť ako víťaz

11.09.2023 15:15

Rusko sa cíti byť do veľkej miery rehabilitované po stretnutí G20 v Indii. A priznáva to rezignovane aj zádpadný mainstream, keď píše, že Rusko bolo záverečným vyhlásením trochu rehabilitované.

 

Stretnutia sa namiesto ruského prezidenta zúčastnil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý po rokovaniach neodišiel predčasne, ako to bolo na summite G20 na Bali.

 

Nielen Kremeľ vníma tento summit v Indii ako výrazný signál, že Rusko je späť na globálnej politickej scéne a pomaly prekonáva svoju medzinárodnú izoláciu.

 

Pre indického premiéra Narendru Modiho bola cesta k dohode niekedy celkom balansovaním.

 

Z pohľadu mnohých západných pozorovateľov však summit G20 vysiela nebezpečný signál.

 

Napísali v médiách:

 

„Svet zažil Putinov šok v Naí Dillí uprostred ruskej útočnej vojny na Ukrajine. A Putin sa vracia, pretože v Indii sa ukázalo, že konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou je čoraz viac vnímaný len ako európsky problém. Západ si musí dávať pozor, aby neskončil s rozpadnutým frontom proti Kremľu v boji za medzinárodnú izoláciu Putina. Pretože vo svojom záverečnom vyhlásení G20 účastníci výrazne zaostali za tým, na čom sa dohodli na svojom summite na Bali v roku 2022.“

 

K tomu treba dodať, že len pred desiatimi mesiacmi bola vojna na Ukrajine ešte odsúdená skupinou G20. Teraz v Naí Dillí sa len vo všeobecnosti hovorilo o dôležitosti zachovania územnej celistvosti krajín a odmietlo sa násilné anektovanie území.

Ale Rusko v tejto súvislosti nebolo menované, ako to chceli mať západní účastníci. To bolo rezolútne odmietnuté najmä Brazíliou, Indiou, Čínou.

 

K tomu západné médiá vyhlásili:

„Výsledok stretnutia G20 je preto pre Ukrajinu varovným signálom a vážnou ranou!“

 

 

Západ chcel opätovne pranierovať Rusko a inváziu, ktorá porušuje medzinárodné právo, ale Kremeľ môže zasa poukázať na to, že podľa ruského práva sú ukrajinské územia výlučne len ruským územím.

 

A navyše tento argument sa veľmi páči Číne, ktorá ho môže použiť pre zôvodnenie svoj nároku na Taiwan, ktorý považuje za súčasť ľudovej republiky.

 

Kým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mohol hovoriť minulý rok na Bali s G20 prostredníctvom video spojenia, tak India mu to na tomto summite nedovolila. Je to veľké víťazstvo Vladimira Putina.

 

Na záver ešte raz citujem západné médiá:

 

„Summit sa tak skončil minimálnym kompromisom G20, ktorý predovšetkým vysiela do sveta fatálny odkaz, a síce ten, že v porovnaní so summitom G20 na Bali je odsúdenie ruskej útočnej vojny slabšie, čo naznačuje, že medzinárodná súdržnosť voči Rusku sa pomaly rozpadá.

Alebo inakšie: Putin sa napriek svojim vojnovým zločinom opäť vracia na svetovú scénu.“