Zahraničnopolitický hovorca SPD Nils Schmid: Nemecko nedodá Ukrajine žiadne zbrane

05.02.2022 23:03

Tlak na Nemecko, aby dodalo Ukrajine zbrane narastá. Kancelár Olaf Scholz (SPD) má však v tomto smere jasno a vickrát sa vyjadril,  že jeho vláda odmieta dodávku zbraní Kyjevu a že je jednoznačne len za dialóg a rozhovory s ruským vedením.

Zatiaľ je to jeho nemeniteľný názor, a to napriek tomu, že tlak na neho je vyvíjaný predovšetkým z USA, Veľkej Británie, baltských štátov, Poľska, Bruselu a z NATO.

Nils Schmid v nedávnom rozhovore pre televíziu SWR povedal, že pozícia SPD v rusko ukrajinskom konflikte je stále rovnaká:

„Z Nemecka neprídu na Ukrajinu žiadne zbrane. Olaf Scholz má v tomto smere plnú podporu našej SPD. Nemecká vláda sa usiluje spolu s Francúzskom nájsť diplomatické riešenie tohto nebezpečného konfliktu. My chceme rozhodne novú vojnu na pôde Európy prekaziť.“

Podobne sa vyjadril aj generálny sekretár SPD, Kevin Kühnert.

Z Kyjeva medzičasom prišla do Berlína konkrétna požiadavka koľko a aké druhy zbraní chce Ukrajina od Nemecka. Ostala bez reakcie.

Kancelár Scholz v nedelu 6. februára leti do USA k prezidentovi Bidenovi, potom do Kyjeva a Moskvy, kde bude viesť rozhovory o konflikte na východe Európy.