Zahraniční legionári bojujúci pre Kyjev hovoria o zneužívaní moci voči nim ukrajinským velením

26.08.2022 23:38

Mení sa už pomaly tón mainstreamu pri jeho spravodajstve o ukrajinskom konflikte, a to z toho dôvodu,  že sa množia informácie o nezákonných, prípadne aj zločineckých činoch na strane Ukrajiny?

Ešte pred nejakým časom by nemecký Spiegel to, čo teraz publikoval o pomeroch v ukrajinskej armáde, jednoducho zamlčal alebo by bol pretočil fakty.

V ďalšom uvádzam  časti z toho, čo publikoval Spiegel a dopĺňam mojimi krátkymi komentármi:

Prišli z rôznych krajín, aby bojovali za Ukrajinu, namiesto toho im bolo prikazované ich ukrajinskými veliteľmi, aby vykrádali obchody a iné objekty (ešte donedávna tvrdil mainstream, že takéto činy idú len na účet beštiálnych ruských vojakov) a neraz boli vyslaní na miesta, kde ich čakala istá smrť. Legionári sa cítia byť zradení kyjevskou vládou.

Spiegel si kladie absolútne naivne znejúcu rétorickú otázku:

Zneužili ukrajinskí velitelia medzinárodnej légie na Ukrajine svoju moc (pritom aj niektorí redaktori tohto proamerického média dobre vedia, že zneužívanie moci je na Ukrajine práve tak ako aj korupcia a extrémistický nacionalizmus takpovediac pravidlom systému)?

Bojovníci tejto légie, ktorí dobrovoľne bojujú za Ukrajinu vzniesli v Kyiv Independent ( niektoré z ich obvinení sú tu: www.kyivindependent.com/investigations/suicide-missions-abuse-physical-threats-international-legion-fighters-speak-out-against-leaderships-misconduct ) ťažké obvinenia proti trom veliteľom.

Hovoria o krádežiach ukrajinských tovarov, o sexuálnom obťažovaní  a dokonca hovoria aj o tom, ako boli vysielaní  do bojov proti Rusom, a to bez akejkoľvek potrebnej podpory ukrajinskou armádou.

Dokonca boli vysielaní na akcie pripmínajúce samovraždu. Boli aj telesne trestaní a ohrozovaní.

Jeden legionár z Brazílie povedal, že z týchto dôvodov už viacerí legionári stratili chuť bojovať za takúto Ukrajinu a odišli (to však nie je jednoduché, môže to ľahko skončiť aj likvidáciou, lebo ukrajinskí nacisti  - a či hrdinskí patrioti, ako ich obdivne nazýva Andrij Melnyk, ukrajinský veľvyslanec v Nemecku – sú nemilosrdní a nepoznajú zľutovanie pri „zrade“ Ukrajiny).

Iný legionár – z USA – opísal vojenské nasadenia legionárov v blízkosti mesta Mykolajiv. Keď sa nečakane ocitli pod silnou paľbou ruskej armády, tak ukrajinské jednotky sa z boja urýchlene stiahli, ale oni legionári  museli ostať, a sami bez toho, aby k nim  boli vyslané posily, držať pozíciu.

Ako uviedli médiá Kyiv Independent, tak viedli rozhovory s viac ako dvanástimi legionármi a všetci hovorili to isté. Okrem toho prevzali tieto médiá aj informácie zo 78 stranovej správy, ktorú legionári vo svojej zúfalosti z neznesiteľnej situácie, v ktorej sa nachádzali, spísali a poslali príslušným úradom a poslali aj do vládnej kancelárie prezidenta Zelenského.

Napriek tomu sa nič neudialo a nič sa nezmenilo. Preto sa napokon obrátili na médiá.

Či to ich situáciu zlepší je veľmi pochybné a možno dokonca predpokladať, že sa stane práve opak.