Záhadný prastarý technický prístroj z hĺbok Stredozemného mora

02.10.2018 22:30

V roku 1900 objavili potápači v prastarej gréckej stroskotanej lodi pri gréckom ostrove Antikythera viaceré cenné staré džbány, skulptúry a taniere. Okrem toho našli aj neveľký zvláštny predmet, ktorý nevedeli nijako zaradiť. Až o niekoľko mesiacov neskôr sa zistilo, že išlo technický zázrak z antiky, zhotovený z bronzu.

Nikto však v tej dobe nevedel rozlúštiť jeho tajomstvo. Až pred štyridsiatimi rokmi vedci začali postupne a pomaly prenikať do záhady  mechanizmu, ktorý podľa nich skonštruovali antickí grécki inžinieri. Pomocou röntgenových záberov objavili – a nestačili sa diviť – že vnútri technického prístroja sa ukrýval celý komplex systému ozubených koliesok, ktorý mohol vykonávať veľké množstvo rôznych funkcií.

Je to skutočne majstrovské dielo antickej technológie a vedy (naozaj antickej?). A je to dielo, ktorého všetky tajomstvá vedci dodnes neodhalili. Fascinujúca je predovšetkým vysoká technologická a vedecká úroveň, ktorá bola nevyhnutná, aby mohlo byť vytvorené.

Ale ako bolo vôbec možné vtedy zhotoviť precízne ozubené kolieska, ktoré navzájom perfektne spolupracovali, to je veľká záhada a v podstate niečo také nemohlo byť možné. Napriek tomu je tento artefakt realitou.

Ak si to uvedomíme, tak musíme priznať s veľkým prekvapením,  že antika bola oveľa modernejšia a schopnejšia, ako si to o nej bežne myslíme.

Prístroj – ktorý má veľkosť 30 x 40 cm – sa skladá z viac ako 80 jednotlivých súčastí a v tom je 30 ozubených koliesok. Zatiaľ vedci zistili, že vykonával viaceré zložité astronomické funkcie. Napr. zisťoval, kedy bude zatmenie Slnka a Mesiaca.

Ľudia, ktorí ho skonštruovali a vyrobili museli ovládať a rozumieť veľmi komplexné astronomické fenomény a následne v malom prístroji ich museli dokázať aj dokonale mechanicky zrealizovať.

Odborníci povedali, že aj s dnešnou technológiou je podobný prístroj postaviť veľmi náročné. Experti vychádzajú z toho, že tento antický prístroj je minimálne 2300 rokov starý (to je ale len ich odhad - dôkaz nemajú žiadny).

A tak sa nevyhnutne musí vynoriť aj otázka, či ho zhotovila naozaj naša civilizácia?