Záhadní praobyvatelia Faerských ostrovov, o ktorých sa donedávna nevedelo

10.07.2019 23:24

Ostrovy sú od roku 1948 autonómnou súčasťou Dánskeho kráľovstva a majú vlastný parlament. Je ich 18 - z toho je 17 obývaných a rozkladajú sa na ploche 1400 kilometrov štvorcových. Počet obyvateľov je okolo 50 000, z toho takmer polovica, a to 22 000, žije v hlavnom meste Torshavn. Faerčania sa pokladajú ze mimoriadne šťastných ľudí, a to v takom veľkom počte, ako obyvatelia žiadneho iného európskeho štátu.

Nepoznajú nijaký stres, nijaký zhon, takmer žiadnu kriminalitu, nestretnete tam alkoholikov, ani extrémne chudobných ľudí. Je tam prekrásna, i keď drsná príroda. Teplota i v lete dosahuje sotva 15 stupňov, za to je tam ale čistý a zdravý vzduch.

Skôr ako Vikingovia niekedy koncom 1. tisícročia objavili Ameriku, tak prišli v 9. storočí na Faerské ostrovy. Až donedávna boli historici a archeológovia presvedčení, že boli prvými obyvateľmi týchto ostrovov.

Mysleli si to totiž aj Vikingovia, keď tam zavítali. Či tam po príchode stretli ich praobyvateľov, to nevieme. Je možné aj to, že ich v boji pozabíjali. Iná možnosť je tá, že vtedy boli už nejaký čas vyhynutí. V každom prípade museli objaviť ich príbytky. Je takmer isté, že ich nepoužili, ale zničili a na ich mieste si postavili svoje vlastné. 

Po praobyvateľoch totiž neostali žiadne stopy. Lepšie povedané, neostali takmer žiadne. Skupine archeológov, ktorú viedli  Brit Mike Church a Simun Arge z Národného múzea Faerských ostrovov, sa podarilo prednedávnom nájsť niečo, čo prezradilo, že už dávno ped príchodom Vikingov boli ostrovy obývané. 

Archeológovia objavili na ostrove Sandoy zuhoľnatelé zrná jačmeňa. Jačmeň sa na Faerských ostrovoch nedá siať - niet kde a ani by sa neurodil. Musel ho tam niekto priniesť. Rádiokarbónovou metódou bolo zistené, že minimálne dvakrát žili na ostrove Sandoy v predvikingovskom čase ľudia a síce najprv od polovice 4. storočia do polovice 6. storočia a potom od konca 6.storočia do konca 8.storočia.

Zuholnatelý jačmeň je zatiaľ jediná stopa, ktorá po týchto praobyvateľoch Faerských ostrovov ostala.