Začne sa čoskoro proces zosadenia prezidenta Trumpa z úradu?

23.03.2017 12:20

Z príkazu vysokých kruhov USA (politický a spoločenský establišment), ktoré sa nevedia zmieriť s Trumpom ako prezidentom, robí FBI veľmi intenzívne všetko preto, aby bolo možné navodiť tzv. impeachment – zosadenie prezidenta. Zbaviť sa ho podobne ako J.F. Kennedyho, atentátom, si tieto kruhy pravdepodobne nedovolia, lebo by takmer s istotou vypukla občianska vojna. A tak sa robí všetko preto, aby sa „dokázalo“ ovplyvnenie jeho zvolenia Ruskom.

Hlavným aktérom vedenia boja proti prezidentovi je šéf FBI James Comey a americké mainstream médiá. Comey je síce Republikán, ale šéfom FBI ho urobil v roku 2013 Barak Obama.

V pondelok Comey vypovedal pred Výborom Kongresu pre tajné služby  o vyšetrovaní FBI vo veci možných prepojení Trumpa a jeho ľudí s Moskvou, z čoho malo vyplynúť ovplyvnenie prezidentských volieb. Vyhlásil, že FBI prešetruje dôsledne všetky druhy kontaktov a prepojení členov Trumpovho tímu s ruskou vládou a jej ľuďmi.

Proti-trumpovské USA médiá to všetko ďalej rozvíjajú v neprospech Trumpa a podávajú k tomu vlastné špekulácie.

Citujú napríklad známu americkú politologičku, ktorá  neraz verejne prejavila svoj odpor proti Trumpovi,  Cathryn Cluver (svojho času pracovala aj pre CNN). Včera povedala pre Deutschlandfunk, že výpovede Comeyho Trumpa veľmi zaťažujú a že už čoskoro môžu zaznieť hlasy dôležitých Kongresmanov, ktorí budú požadovať impeachment – zosadenie Trumpa. Cluver je presvedčená, že ak FBI predloží Kongresu záverečnú správu,  ktorá presvedčivo dokáže, že Trump vyhral voľby s pomocou Moskvy, tak Republikáni ho budú musieť nechať padnúť.

Zatiaľ ale Comey nijaké jednoznačné dôkazy nepredložil. Neexistuje však ani nijaká časová hranica, dokedy musí svoje vyšetrovania ukončiť a predložiť záverečné výsledky. To je pre prezidenta Trumpa skutočne nanajvýš nepríjemné, lebo tým, že sa vec naťahuje a naťahuje ďalej a ďalej, tým majú média možnosť ďalej písať o ňom ako o obvinenom z nekalých predvolebnýcvh metód a ďalej šíriť fake news a štvať proti nemu v USA i v Európe, kde médiá všetko otrocky potom preberajú.

Ak by Trump bol pozbavený prezidentstva, tak sa prezidentom automaticky stane Mike Pence. Pre Republikánov, najmä tých, ktori sú tiež súčasťou establišmentu a boli, alebo aj sú prepojení s „bushovsko-clintonovsko-obamovským spolkom“, by Pence bol prijateľnejším prezidentom, lebo ho možno ľahšie držať pod kontrolou ako pre nich nepohodlného a nevyspytateľného Trumpa, ktorý je pre nich stálym nebezpečím a nikdy s nimi nebude kooperovať podľa ich predstáv. Politika týchto ľudí je hanbou demokracie a Trump to neustále zdôrazňuje.

Ich kalkulácia je opodstatnená, lebo úderná sila dvojice Trump-Pence je obrovská a Pence pracuje pre Trumpa. Ale Pence bez Trumpa, ktorý by bol politicky odstavený, bude už celkom iný Pence, ako s Trumpom. Jeho úderná sila by sa potom veľmi oslabila, lebo jeho „ľadoborcom“ je Trump, on len potom šikovne vie manévrovať v „prienikoch cez rozbitý ľad“.

Fakt je, že Trump sa pustil neobyčajne vehementne do odstraňovania obrovského bahna v politike USA (tak ako nikto iný pred ním v americkej politke; do istej miery sa o to pokúšal len J.F.Kennedy) a všade to aj ohlasoval. To mu prinieslo doslova vražedný hnev jeho odporcov a tých, ktorí sú súčasťou tohto bahna.

Myslím si ale, že v súčasnosti Trumpovi ešte nehrozí zosadenie z funkcie. Okrem toho, je obrovským bojovníkom a vie mobilizovať aj obrovské masy, a to všetkými možnými spôsobmi.

V USA prebieha impeachment nasledovne:

Môže sa začať len vtedy, ak sa  prezident dopustí trestného činu (veľkého dosahu a veľkej publicity)

Na oficiálne otvorenie procesu stačí jednoduchá väčšina v Dome Reprezentantov

Ale na zosadenie prezidenta je potrebná až dvojtretinová väčšina v Senáte – a tam majú veľkú prevahu Republikáni

Preto sa mi zdá nepravdepodobné, že v prípade procesu bude táto väčšina dosiahnutá, lebo aj keď Trump má dosť odporcov aj vo vlastných radoch, tak pre Republikánov by to bolo obrovské fiasko a hanba pred veľkou časťou – a síce pred veľkou väčšinou - Američanov, ak by zničili vlastného, už teraz úspešného prezidenta.

Len mimochodom – ešte nikdy som nečítal v amerických mainstream médiách jedinú pozitívnu správu o Trumpovi. Keď o ňom, tak vždy len kydanie blata a prekrúcanie faktov.