Zachráni Turecko 16. apríla Slovan Beklevic pred absolutizmom Erdogana?

02.04.2017 23:38

Muž, ktorý ešte pred niekoľkými rokmi bol významným členom vládnej AKP, chce zachrániť Atatürkovo demokratické dedičstvo Turecka a robí všetko preto, aby Erdogan nezvíťazil a nezískal abolútnu moc.

Turek Beklevic (má slovanské korene z Balkánu) založil pred niekoľkými týždňami stranu „NIE“ (po turecky HAIR Partisi), ktorá už svojím názvom hovorí, že je proti všemocnému Erdoganovi.

Posledné informácie z Turecka hovoria, že za zavedenie prezidiálneho systému do tureckej ústavy bude 16. apríla hlasovať 51 percent Turkov.

Beklevic chce ale urobiť nemožné možným a presvedčiť Turkov, aby 16. apríla hlasovali proti Erdoganovi. Robí preto všetko, čo je v jeho silách a dokonca ešte viac. Cestuje po celom Turecku, aj do najvzdialenejších kútov obrovskej Anatólie.  Pritom je všade na každom kroku sledovaný Erdoganovými agentami a musí si dávať veľký pozor na to, čo hovorí a ako to hovorí, lebo všade, kde vystupuje riskuje svoju slobodu – a má nespočetné vystúpenia, kde agituje za to, aby Turci hlasovali proti zavedeniu prezidiálnehio systému.

Beklevic hovorí, že chce ľuďom, predovšetkým jednoduchým ľuďom, objasniť, že nesmú pripustiť, aby Erdogan ich pričinením zničil demokraciu, ktorú daroval Turecku Atatürk.

Atatürk - otec všetkých Turkov - prvý legendárny prezident „moderného“ Turecka. Muž, ktorý zosadil islam z trónu moci a spravil z Turecka svetský štát. Beklevic jednoduchým anatolským Turkom vysvetluje, akým prekliatím sa stali pre svoje štáty despoti ako samovládcovia. Vyzýva ich , aby zachránili vzácne dedičstvo Atatürka, lebo ak ho raz stratia, tak to bude navždy.

Beklevic je presvedčený, že len vtedy, ak pri referende 16. apríla utrpí Erdogan porážku, tak na Bospore môže vzniknúť niečo nové. Turecké mainstream médiá Beklevica a jeho stranu kompromitujú, vysmievajú sa z nich a píšu, že nemajú nijakú šancu, ale Beklevic a jeho ľudia sú presvedčení, že môžu zvíťaziť.

Cez médiá nemajú nijakú šancu dosiahnuť ľudí, ale ostali im sociálne médiá, ktoré na to využívajú. Dosiaľ navštívili viac ako 40 miest a 1150 obcí. Beklevicovi pomocníci sú študenti, profesori, nezamestnaní, ženy z domácnosti i dôchodcovia. Pri svojich vystúpeniach si často vypočujú nadávky prívržencov Erdogana a označovania ako vlastizradcovia. Beklevic dostal viaceré vražedné vyhrážky.

Napriek tomu hovorí: „Nevzdáme sa, nedáme sa zastrašiť. Musíme ďalej bojovať. To je jediná šanca prekaziť plán Erdogana.“

Jeho najsilnejší argument, ktorý vrhá na svojich odporcov, znie:

“Kto je v tomto prípade za Erdogana, ten je proti Atatürkovi.“ A hneď potom sa dôrazne opýta:

„Si to ty, alebo ty a či ty?“.

A touto otázkou takmer vždy umlčí svojich protivníkov.