Začalo sa „oficiálne zbližovanie“ Trumpa a Putina. Skvele hrajú svoju hru

12.05.2017 10:55

Predvčeraom sa stretli v Bielom Dome prezident Trump a ruský minister Lavrov. Lavrov hovoril aj s Tillersonom. Tvár Lavrova žiarila a sa usmievala, tak ako to nezvykne na verejnosti robievať nikdy a vyžarovala aj veľkú spokojnosť.

Pre médiá povedal Donald Trump, že stretnutie prebiehalo veľmi, veľmi dobre. Kto ale vidí do zákulisia veľkej politiky, ten vie, že po prvej fáze novej epochy medzi prezidentami Ruska a USA, ktorá sa na oklamanie „nepriateľov“ musela niesť v znamení obojstranne tvrdých tónov, prichádza druhá fáza, ktorú prezident Trump vyjadril a naznačil slovami: „…veľmi, veľmi dobre.“

Lavrov Trumpa doplnil tým, že prezradil len toľko, že prezident USA má veľký záujem o pragmatické vzťahy s Ruskom, pre vzájomný prospech oboch krajín. Sergej Lavrov je skvelý diplomat non plus ultra a je aj veľký „lišiak“.

Obdivujem ho a uznávam už dlhé roky. Je doslova majstrom a profesorom zahraničnej politiky a žiadny iný minister zahraničia sa mu ani len nepribližuje. A jeho angličtina je vynikajúca.

Trump ešte povedal aj to, že si veľmi želá zlepšenie vzťahov s Ruskom. A povedal to s veľkým dôrazom.

Čo všetko si však Trump, Tillerson a Lavrov povedali v dlhom dôvernom rozhovore v „zákulisí“, to si môže domyslieť každý, kto vidí pod povrch oficiálnych politických vyjadrení.

Keď sa jeden žurnalista opýtal Lavrova, čo hovorí na odvolanie šéfa FBI americkým prezidentom, tak s ironickým úsmevom a len úsečne povedal: „Čo? Ale vy predsa len žartujete.“ A išiel ďalej.

Len deň pred Lavrovou návštevou – akoby symbolicky – vyhodill Trump „záškodníka“, Jamesa Comeya, šéfa FBI z jeho pozície.

Lavrov po stretnutí s Trumpom a Tillersonom opätovne zdôraznil, že je to len fikcia niektorých „premúdrelých“ hláv v USA, že sa Rusko miešalo do predvolebného boja v Amerike.

Konečne teda začína „svitať“ na lepšie časy medzi Moskvou a Washingtonom, čo tak dlho chceli prekaziť isté vysoké kruhy USA a Putin a Trump museli preto dlho veľmi šikovne „manévrovať a hrať divadielko“, že sú na seba „veľmi zlí“.

Napriek tomu nie je ešte všetko v tomto smere vyhraté, lebo „banda“ neprestajne rozdivočených nepriateľov Ruska v USA bude sa aj naďalej trestuhodne pokúšať urobiť všetko preto, aby Trumpa buď zastavila v jeho nadšení pre Putina, alebo, aby ho tak skompromitovala aj s veľkou pomocou zákerných a jej poplatných médií, aby ho dostala preč z úradu prezidenta USA.

A na to sú jej všetky, opakujem, všetky prostriedky dobré. A samozrejme, že je pre ňu výhrou aj zvolenie Macrona, ktorý bude devótne plniť príkazy Merkel a tá bola vždy veľkou odporkyňou Trumpa a pokornou plniteľkou ich „želaní“.