Začal sa ruský útok na Merkel? Zahraniční hackeri ochromili v Nemecku internetovú sieť

30.11.2016 11:37

V nedeľu 27. 11. prišiel prekvapujúci úder neznámej skupiny hackerov zo zahraničia, ktorý na veľa hodín spôsobil výpadok internetu nemeckého Telekomu. Bolo postihnutých asi 600 000 internetových prípojok súkromných osob, firiem, mestských zastupiteľstiev a politických subjektov.

Okrem iného bol hackermi atakovaný aj Bundestag a vláda. Informoval o tom BSI – Spolkový úrad pre bezpečnosť informačnej techniky. Telekom bol spočiatku bezradný a bezmocný. Nebol vôbec technicky pripravený na taký útok.

Telekomu napokon pomohol BSI. Podľa neho to bol cielený útok a spôsobili ho špeciálne vírové programy, ktoré infikovali rafinovaným spôsobom veľké časti internetovej siete Telekomu, prenikli ochrannými filtrami a vyradili z prevádzky aj tisícky internetových DSL-rooterov vo viacerých nemeckých regiónoch. Telekomu sa podarilo eliminovať vírové programy hackerov až v pondelok poobede. Nie však dokonale, lebo mám informácie, že opätovne prichádzalo k celoplošným výpadkom internetovej siete.

BSI oficiálne vyhlásil, že cudzím hackerom sa nepodarilo preniknúť do internetovej siete nemeckej vlády, čím priznal, že aj tá bola vystavená útoku hackerov z cudziny. Či je toto vyhlásenie pravdivé, je ale otázne, lebo v Berlíne zavládla vo vládnych kruhoch veľká nervozita.

Arne Schönbohm, prezident BSI vyhlásil, že už 9. novembra vydal BSI správu o stave bezpečnosti IT-systémov v Nemecku, kde bolo upozorňované na prípadnú nedostatočnú ochranu zvlášť kritických infraštuktúr, ktoré môžu atakovať zahraniční hackeri.

Aj v tomto prípade musím vyjadriť svoje pochybnosti o pravdivosti tejto výpovede. Skôr si myslím, že ide len o alibistické tvrdenie, pretože tu ide aj o zlyhanie BSI a jeho šéf týmto spôsobom len chce vyvolať dojem, že zo strany jeho úradu sa urobili všetky potrebné opatrenia.

Už pred niekoľkými dňami varovala BND – Nemecká tajná služba – pred útokmi ruských hackerov na dôležité i utajované informácie v súvislosti s nemeckými parlamentným voľbami, ktoré sa konajú  budúci rok. Prezident BND Bruno Kahl, povedal, že má informácie, že sa budú konať také útoky, ktoré budú chcieť vyvolať politické neistoty a zasievať dezinformácie o niektorých nemeckých politikoch.

K tomu dodám, že Rusko za slabého prezidenta Jelcyna bolo doslova zamorované ideológiou USA a rozvracané všetkými možnými prostriedkami s cieľom, aby s vnútorne rozpadlo a prestalo ako ruský štát existovať. CIA tam malo svoje silné štruktúry.

Západ v tom chcel pokračovať aj za Putina, ten však dal jasne najavo, že je inou osobnosťou ako bol jeho predchodca a že nie je len jeho devótnym lokajom.

Rusko preto nebojácne sleduje vlastné ciele a robí to cieľavedome a úspešne.