Za Obamu v USA explodovala chudoba a nezamestnanosť. Trump znížil jedno i druhé

04.11.2018 21:19

V žiadnej krajine západnej civilizácie nie je taká obrovská priepasť medzi chudobnými a bohatými ako v USA. USA sú v úplne extrémnej forme krajinou "víťazov a stroskotancov". Pričom víťazov je len mizivé percento v porovnaní s desiatkami miliónov totálnych stroskotancov amerického spoločenského systému. Nemať peniaze je v USA nesmiernou  hanbou a ponížením. Každý kto to len trochu môže, tak to zamlčí. Počet stroskotaných za vlády Obamu mimoriadne narástol.

Až polovica USA občanov bola na tom ekonomicky zle

Podľa údajov Centralbank Federal Reserve z roku 2013 bola polovica občanov USA na tom tak zle, že v prípade nevyhnutej potreby nemohli vydať okamžite sumu 400 dolárov.

Museli by si ich buď vypožičať alebo niečo predať. Uviedol to aj Magazin The Atlantic.  Odvtedy sa chudoba v USA naďalej rapídne zvyšovala a odhaduje sa, že na konci vlády Obamu asi 60 percent Američanov nemohlo  hneď vyplatiť 400 dolárov.

The Atlantic informoval v roku 2014, že len 38 percent občanov USA by bolo v stave zaplatiť nečakaný výdavok za opravu auta vo výške 1000 dolárov. Ďalší informácia toho istého zdroja z roku 2015 hovorí, že až 55 percent domácností v USA by v prípade výpadku prijímov len za jediný mesiac, nemali ako zaplatiť nájomné a ani ďalšie pravidelné mesačné výdavky na stravu, telefón, elektrinu, atď.

Ekonóm Edward Wolff  z Univerzity New York analyzoval vývoj majetkových pomerov občanov USA v rokoch 1983 až 2013. Zistil priam katastrofické pomery:

U pätiny najchudobnejších Američanov sa hodnota ich majetku znižila v priemere až o 85 percent! V prípade druhej najchudobnejšej pätiny obyvateľov USA cena ich majetku poklesla o 60 percent a u strednej pätiny to bolo 27 percent poklesu majetku. Tieto čísla hovoria jasnou rečou, že najchudobnejší Američania, a to je okolo 65 miliónov, žijú v katastrofálnych životných pomeroch, pričom treba zobrať do úvahy aj to, že mnohí z nich sú bezdomovci.

To je ďalšia smutná kapitola amerického spôsobu života „krajiny neobmedzených možností“ – tak sa USA hrdo nazývajú.

Pre obrovskú časť obyvateľstva znamená táto definícia skôr to, že vo svojej „zázračnej“ krajine majú neobmedzené možnosti rastu ich chudoby a úbohosti. V USA je tak veľa bezdomovcov, pričom ich počet neustále rapídne narastá, že radšej sa nevedie žiadna oficiálna štatistika o tom, koľko ich v celej krajine naozaj je. Najbrutálnejšie na tom je fakt, že kto je v USA bezdomovec, ten nemá ani žiadne občianske práva.

Len niektoré USA mestá uverejňujú štatistiku počtu svojich bezdomovcov

Neoficiálne číslo hovorí, že v údajne najbohatšej krajine sveta – v USA – je okolo 2 až 3 milión bezdomovcov, z toho via ako polmilión detí. Do toho nie sú zahrnutí tí, ktorých domovom je len ich auto. A takých sú státisíce.

Ďalší veľký a neriešiteľný americký problém:

V USA je okolo 60 percent ľudí, ktorí sú vysoko zadĺžení a veľká časť z nich svoje dlhy s veľkou pravdepodobnosťou ani nikdy nesplatí. Podľa zákona musia preto takí veční dlžníci ísť do väzenia. To by ale znamenalo zavretia viac ako 12 až 15 miliónov v podstate nevinných ľudí. Americké väznice sú však už teraz na prasknutie plné. Oficiálne je priznané  2, 5 milión väzňov. Sú však zdroje, ktoré tvrdia, že toto číslo sa pohybuje medzi 3,5 až 4 miliónmi.

V žiadnej inej krajine sveta nie je toľko ľudí vo väzení ako v USA – ani v Číne ani v Rusku!!! „Nech žije táto krajina najvyššej slobody“ – ale slobody len na papieri.

Od nástupu Donalda Trumpa za prezidenta USA sa hospodárska situácia v krajine začala citeľne zlepšovať. V tomto roku bola registrovaná najnižšia nezamestnanosť za ostatných 17 rokov, pričom od nástupu Trumpa sústavne klesala a v súčasnosti je v USA len 3,9 percent ľudí bez práce. Za Obamu dosiahla nezamestnanosť takmer 10 percent. A chudoba amerického obyvateľstva za Trumpa poklesla o 5 percent.