Za Obamu explodovala chudoba. Američania sú chudobnejší ako Slováci

05.11.2016 12:43

V žiadnej krajine západnej civilizácie nie je taká obrovská priepasť medzi chudobnými a bohatými ako v USA. USA sú v úplne extrémnej forme krajinou víťazov a stroskotancov. Pričom víťazov je len mizivé percento v porovnaní s desiatkami miliónov totálnych stroskotancov amerického spoločenského systému. Nemať peniaze je v USA nesmiernou  hanbou a ponížením. Každý kto to len trochu môže, tak to zamlčí. Počet stroskotaných za vlády Obamu mimoriadne narástol. Podľa údajov Centralbank Federal Reserve z roku 2013 je polovica občanov USA na tom tak zle, že v prípade nevyhnutej potreby by nemohli vydať okamžite sumu 400 dolárov. Museli by si ich buď vypožičať alebo niečo predať. Uviedol to aj Magazin The Atlantic.  Odvtedy sa chudoba v USA naďalej rapídne zvyšovala a odhaduje sa, že dnes by asi 57 percent Američanov nemohlo z peňaženky hneď vyplatiť 400 dolárov.

The Atlantic informoval v roku 2014, že len 38 percent občanov USA by bolo v stave zaplatiť nečakaný výdavok za opravu auta vo výške 1000 dolárov. Ďalší informácia toho istého zdroja z roku 2015 hovorí, že až 55 percent domácností v USA by v prípade výpadku prijímov len za jediný mesiac, nemali ako zaplatiť nájomé a ani ďalšie pravidelné mesačné výdavky na stravu, telefón, elektrinu, atď.

Ekonóm Edward Wolff  z Univerzity New York analyzoval vývoj majetkových pomerov občanov USA v rokoch 1983 až 2013. Zistil priam katastrofické pomery:

U pätiny najchudobnejších Američanov sa hodnota ich majetku znižila v priemere až o 85 percent ! V prípade druhej najchudobnejšej pätiny obyvateľov USA cena ich majetku poklesla o 60 percent a u strednej pätiny to bolo 27 percent poklesu majetku. Tieto čísla hovoria jasnou rečou, že najchudobnejší Američania, a to je okolo 65 miliónov, žijú v katastrofálnych životných pomeroch, pričom treba zobrať do úvahy aj to, že mnohí z nich sú bezdomovci.

To je ďalšia smutná kapitola amerického spôsobu života krajiny neobmedzených možností – tak sa USA hrdo nazývajú. Pre obrovskú časť obyvateľstva znamená táto definícia skôr to, že vo svojej „zázračnej“ krajine majú neobmedzené možnosti rastu ich chudoby a úbohosti. V USA je tak veľa bezdomovcov, pričom ich počet neustále rapídne narastá, že radšej sa nevedie žiadna oficiálna štatistika o tom, koľko ich v celej krajine naozaj je. Najbrutálnejšie na tom je fakt, že kto je v USA bezdomovec, ten nemá ani žiadne občianske práva. Len niektoré mestá uverejňujú takú štatistiku počtu svojich bezdomovcov. Neoficiálne číslo hovorí, že v údajne najbohatšej krajine sveta - v USA - je okolo 2,5 až 3,5 milión bezdomovcov, z toho asi milión detí. Do toho nie sú zahrnutí tí, ktorých domovom je len ich auto. A takých sú státisíce.

Ďalší americký problém:

V USA je okolo 60 percent ľudí, ktorí sú vysoko zadĺžení a veľká časť z nich svoje dlhy s veľkou pravdepodobnosťou ani nikdy nesplatí. Podľa zákona musia preto takí veční dlžníci ísť do väzenia. To ale znamená zavretia viac ako 12 až 15 miliónov v podstate nevinných ľudí. Americké väznice sú však už teraz na prasknutie plné. Oficiálne je priznané  2, 24 milión väzňov. Sú však zdroje, ktoré tvrdia, že toto číslo sa pohybuje medzi 3,5 až 4 miliónmi. V žiadnej inej krajine sveta nie je toľko ľudí vo väzení ako v USA – ani v Číne ani v Rusku!!! „Nech žije táto krajina najvyššej slobody“ – ale slobody len na papieri.

Spojenými Štátmi otriasa preťažká kríza – kríza a hlboká rozpoltenosť v spoločnosti, v politike a v ekonomike!