Washington Post: Veľké straty ukrajinskej armády spochybnili v USA schopnosť Kyjeva začať veľkú ofenzívu

18.03.2023 22:28

Západ  vychádza z toho, že pre víťazstvo v ukrajinskej vojnu by malo byť rozhodujúce uskutočnenie úspešnej jarnej ofenzívy. Ak by Kyjev napriek všetkým dodávkam zbraní zo Západu a dokonca aj ťažkých tankov nedokázal v blízkej budúcnosti vykonať účinnú ofenzívu, znamenalo by to po prvé, že Kyjev by už aj v budúcnosti sotva mal silu začať ďalšiu ofenzívu.

Po druhé, toto by nevyhnutne viedlo k diskusii na Západe o tom, že na čo odovzdať ďalšie a  či dokonca všetky zbrane Kyjevu, ak to nemôže priniesť ukrajinské víťazstvo. Keďže západné zbrojné sklady sú prázdne a najmä priemysel nedokáže vyrobiť muníciu tak rýchlo, ako ju Kyjev spotrebuje, dodávky zbraní v roku 2023 budú pravdepodobne aj tak nižšie ako v roku 2022, čo by situáciu Kyjeva na bojisku nezlepšilo, ale podstatne zhoršilo.

Washington Post cituje ukrajinského predstaviteľa, ktorý povedal, že západné krajiny prisľúbili Ukrajine len symbolický počet tankov.

Učinnosť ukrajinských ozbrojených síl sa za posledný rok výrazne zhoršila v dôsledku strát kvalitne vycvičených vojakov a nedostatku munície, čo vyvoláva pochybnosti o schopnosti Kyjeva viesť rozhodujúcu útočnú operáciu. Vyplýva to z článku zverejneného tento týždeň vo Washington Post.

„Kvalita ukrajinských ozbrojených síl, ktoré boli kedysi považované za veľkú výhodu oproti Rusku, sa v priebehu roka v dôsledku veľkých strát veľmi znížila. V dôsledku toho niektorí ukrajinskí predstavitelia spochybnili pripravenosť Kyjeva viesť dlho očakávanú jarnú ofenzívu,“ píše sa v článku.

 

V článku sa ďalej píše:

„Príliv neskúsených nových vojakov, ktorí mali nahradiť straty, znížil účinnosť ukrajinských ozbrojených síl, ktoré tiež zápasia s nedostatkom munície, vrátane delostreleckých a mínometných nábojov. Kyjev stratil za posledných deväť rokov mnoho mladých dôstojníkov, ktorí absolvovali americký výcvik“.

Noviny citujú vyjadrenia ukrajinského dôstojníka, ktorý poukázal na akútny nedostatok skúsených vojakov.

„Ak by Ukrajina nespustila už dávnejšie ohlásenú ofenzívu, tak USA a ich európski spojenci by boli kritizovaní za príliš dlhé oneskorenie výcvikových programov a presunu bojových vozidiel vrátane tankov Bradley a Leopard, keď ukrajinské jednotky už boli oslabené,“

uvádza Washington Post.

Článok cituje ukrajinského predstaviteľa, ktorý povedal, že Ukrajina nemá dostatok zdrojov na protiofenzívu. "Nemáme ani mužov, ani zbrane," povedal predstaviteľ.

Podľa amerického predstaviteľa americká strana odporučila Kyjevu stiahnuť svoje jednotky z Bachmutu už v januári.

Na základe týchto informáicií z Washington Post možno lakonicky vyhlásiť, že Zelenskyj  sa dopúšťa „genocídy“ na vlastných vojakoch v Bachmute, lebo ich masove ženie do náručia istej a nezmyselnej smrti.