Washington Post: Ukrajinský generál Zalužnyj: Z toho celého mi je už na zvracanie

02.07.2023 15:35

Reportérka amerického denníka „Washington Post“ si musela rozhovor s náčelníkom ukrajinského generálneho štábu generálom Valerijom Zalužnym v jeho kancelárii v Kyjeve určite predstavovať inakšie. 

Namiesto zdvorilo vedenej  konverzácie bola Isabelle Churshudyan konfrontovaná s veľkým hnevom naplnenou drsnosťou a zúrivosťou ukrajinského generála.

 

Nebolo síce celkom jasné, na koho presne hnev a zúrivosť generála smerovali, ale dá sa to takmer s istotou tvrdiť:

 

Na západné vlády, ktoré tak veľmi váhajú s dodávkami zbraní a zároveň očakávajú od ukrajinskej armády zjavné a veľké vojenské zázraky.

Generál v rozhovore nespomenul žiadne mená. To by bolo pre neho veľmi nebezpečné, pričom ale už aj to, čo povedal, znamená pre neho isté riziko.

 

V ďalšom niečo z toho, čo Zalužnyj nahnevane povedal redaktorke z Washington Post:

 

Zatiaľ čo hlavní západní podporovatelia Kyjeva by nikdy nezačali ofenzívu bez vzdušnej prevahy, tak Ukrajina stále nedostala od Západu moderné bojové lietadlá. Západ ale očakáva, že Ukrajuina aj tak rýchlo získa späť oblasti od ruských okupantov.

 

Náš boj ale nie je žiadna šou, na ktorú sa celý svet pozerá a uzatvára stávky na víťaza alebo podobne. Naša krv sa obetuje každý deň a každý získaný meter stojí mnoho krvi pri protiofenzíve.

 

Preto ma veľmi naštve to, keď sa na Západe hovorí o dosť pomalom postupe ukrajinských jednotiek na fronte.

 

Naše jednotky musia vystreliť aspoň toľko delostreleckých granátov ako nepriateľ, ale kvôli obmedzeným zdrojom nás Rusi niekedy aj desaťnásobne prevyšujú.

 

O svojom vzťahu s americkým náčelníkom štábu Markom Milleym hovorí Zalužnyj takto:

 

„Sme v kontakte 24 hodín denne. Niekedy zavolám a poviem, že ak nedostanem 100 000 nábojov za týždeň, tak zomrie 1 000 ľudí a zdôrazním, aby sa vžil do mojej kože. Ale nie je to Milley, kto rozhoduje o tom, či dostaneme lietadlá alebo nie. Je to tak, že v čase, keď sa toto rozhodnutie robí, každý deň zomiera veľa ľudí – veľa. Len preto, že ešte nepadlo žiadne rozhodnutie."

 

O tankoch Leopard, ktoré zničili Rusi Zalužnyj hovorí:

 

„Nemáme Leopardov na to, aby sme jazdili na prehliadkach, alebo aby sa s nimi fotili politici či celebrity. Sú tu preto, aby viedli vojnu. A Leopard na bojisku je ale cieľ, ktorý Rusi chcú zničiť.“

 

 

Na otázku o diskusii vťahujúcej sa na dodávky západných stíhačiek hovorí:

 

„Povedzme, že počet západných lietadiel operujúcich blízko našich západných hraníc je dvojnásobný oproti počtu ruských lietadiel, ktoré pustošia naše pozície.

Prečo ich odtiaľ nemôžeme dostať k nám aspoň tretinu?

 

Nepotrebujem predsa 120 lietadiel. A nebudem predsa ohrozovať celý svet. Stačil by nám veľmi obmedzený počet. Ale sú potrebné, lebo niet inej cesty. Pretože nepriateľ používa modernú generáciu lietadiel. A pre nás je to, ako keby sme teraz išli do útoku len s lukom a šípmi.“

 

O Wagnerových jednotkách, ktoré boli teraz premiestnené do Bieloruska, hovorí ukrajinský generál s obavmi a veľkým  rešpektom:

 

„Mám veľa obáv  v tejto vojne a Wagner je jednou z nich. Teraz, keď o tom začneme hovoriť, začne sa mi hlava točiť. Našou úlohou je pripraviť sa na najhoršie a najpravdepodobnejšie scenáre. A budeme sa snažiť minimalizovať možné následky toho, čo by mohlo byť.“

 

Aj naluhárskejšiemu protiruskému propagandistovi musí byť po týchto slovách ukrajinského generála – v ktorých rezonuje sklamanie, zatrpknutosť a rezignácia -  absolútne jasné, že situácia ujkrajinskej armády je katastrofálna a že nemá najmenšiu šancu dosiahnuť nejaký prelomový úspech.

Z jeho slov zaznieva neprepočuteľne veľký hnev na Západ, ktorý Ukrajinu poslal a či nahnal do bratovražednej vojny s Ruskom, a to len z dôvodov svojich geostrategických záujmov na východe.

A v nijakom prípade nemožno vylúčiť, že hnev skúseného vojaka Zalužneho z veľkej časti nesmeruje aj na herca Zelenskeho, ktorý je laikom v oblasti vojenského remesla.