Washington Post: Izrael nenašiel žiadne dôkazy o vojenských aktivitách v nemocnici Al-Shifa v Gaze

18.11.2023 15:29

Podľa novín nedostatok priamych dôkazov už viedol západných spojencov vrátane USA k zvýšeniu tlaku na Izrael, aby súhlasil s prerušením bojov.

 

Informuje o tom denník The Washington Post s odvolaním sa na nemenovaného európskeho diplomata.

 

V utorok izraelská vláda zintenzívnila svoj genocídny útok na Palestínčanov v Gaze priamym bombovým útokom na nemocnicu Al-Shifa, najväčšiu v pásme Gazy. V stredu na miesto postupovali tanky a vojaci vtrhli do nemocnice.

 

Mohammed Zaqout, šéf nemocníc v oblasti, uviedol, že izraelskí vojaci vstúpili aj do pohotovostnej a operačnej budovy, v ktorej sú aj jednotky intenzívnej starostlivosti.

 

 

Americké noviny píšu, že  Izrael dúfal, že kontroverzný nálet poskytne nespochybniteľný dôkaz o významnej vojenskej aktivite v nemocnici. To sa ale nestalo.

 

Koordinátor pre strategickú komunikáciu Bieleho domu v Národnej bezpečnostnej rade John Kirby ešte predtým na pravidelnej online tlačovej konferencii pre novinárov povedal, že Spojené štáty sú naďalej presvedčené, že radikálne palestínske hnutie Hamas ovláda pásmo Gazy a nemocnice Al-Shifa využívané na vojenské účely.

 

Biely dom a Pentagon s odvolaním sa na zistenia amerických tajných služieb (o ktorých sa už dávnejšie vie, že produkujú v prípade potreby aj len lživé vymyslené „dôkazy“) tvrdili, že radikálne palestínske skupiny využívajú nemocnicu Al-Shifa a ďalšie nemocnice v pásme Gazy na "skrytie a podporu vojenských operácií a branie rukojemníkov".

 

Washingtonská verzia príbehu bola, že Al-Shifa bola komunikačným a veliteľským centrom pre Hamas a skupinu Islamský džihád.

 

Izraelská armáda spustila v stredu pozemnú operáciu proti militantom z hnutia Hamas neďaleko nemocnice Al-Shifa. Hlavným cieľom „cielenej operácie“ je „rozložiť Hamas a oslobodiť rukojemníkov,“

uviedol armádny tlačový úrad.

 

Hamas predtým odmietol tvrdenia Pentagonu a Bieleho domu, že palestínski radikáli využívajú nemocnicu Al-Shifa ako veliteľský a kontrolný bod pre svoje jednotky a zadržiavajú tam zajatých izraelských vojakov.