Washington poslal Londýnu tvrdé a ponižujúce ultimátum

04.07.2018 23:33

Za éry Baraka Obamu by niečo také bolo nemysliteľné. Londýn užíval v USA už tradične výsostné postavenie a nemusel sa nikdy obávať, že by mu ho niekto mohol vziať.

Za Donalda Trumpa je však  takmer všetko inak.

Americký minister obrany James Mattis vyhlásil pred dvoma týždňami, že vojenský potenciál Veľkej Británie už čoskoro zasiahne erózia, ak britská vláda neuvoľní pre armádu podstatne vyššie finančné prostriedky.

Neostalo však len pri tomto vyhlásení. Biely Dom dal teraz Londýnu nekompromisné ultimátum, v ktorom sa hovorí, že len ak adekvátne zvýši finančnú položku pre armádu, tak si Británia môže udržať pozíciu najdôležitejšieho vojenského spojenca USA v Európe.

James Mattis pohrozil Londýnu, že ak tak neurobí, tak svoju pozíciu stratí a Washington ju bude delegovať Parížu.

Túto  hrozbu poslal Mattis písomne svojmu britskému kolegovi ministrovi obrany Gavinovi Williamsonovi.

Britské periodikum The Sun, ktoré má veľmi dobré diskrétne kontakty na Ministerstve obrany v Londýne, bolo podrobne informované o obsahu listu amerického ministra.

The Sun má informáciu aj o tom, že prezident Donald Trump očakáva konkrétnu odpoveď od Veľkej Británie už teraz, keď príde do Európy na vrcholové stretnutie NATO, ktoré sa koná 11. a 12. júla v Bruseli.

Som veľmi zvedavý, ako sa v tomto prípade rozhodne britská premiérka Theresa May, ktorá už dávnejšie ohlásila, že nechce navyšovať rozpočet pre britskú armádu.