Washington nehorázne klame vlády štátov EÚ o dodávkach plynu z USA

09.04.2014 11:08

Koná tak skutočne nehanebne drzo. Vláda USA totiž tvrdí, že môže zabezpečiť pre EÚ dostatok plynu, tak, aby boli plne nahradené jeho dodávky z Ruska. Najnovšie vyhlásenia o tom, od Obamu a Kerryho, sú klamstvami a vyjadreniami toho, že Biely Dom je v nezávideniahodnej situácii v konlikte s Ruskom a chce EÚ za každú cenu udržat vo svojej protiruskej línii. Washingtom len dokazuje, že je absolútne nedôveryhodný partner pre Európu a že hľadí len na svoj prospech.

EÚ po škandáloch s odpočúvacími aktivitami USA predbežne zmrazilo rokovania s americkou vládou o TTIP (zmluva o slobodnom obchode), na ktorej Američanom veľmi záleží.  Barak Obama počas svojho posledného rokovania so šéfmi vlád EÚprehlásil, že akonáhle príde k dohode o TTIP, že potom to bude pre USA podstatne jednoduchšie exportovať plyn, a tak redukovať závislosť EÚ od ruských dodávok. Americké plynové koncerny sú, podľa Obamových slov, len po podpísaní TTIP ochotné dodávky plynu do Európy iniciovať.

 

Môj komentár:  

 

V tomto prípade ide USA len to, ako Európu opäť raz pritlačiť k stene. Washington tu stavia na strachu EÚ z toho, že Rusi by na základe istých politických úvah mohli plyn pre Európu odstaviť (čo by nikdy neurobili, keby EÚ v pripade Ukrajiny korektne reagovala). Američania však zamlčujú jeden obrovský fyzikálny problém. Zmienim sa o ňom v ďalšom článku. Ak by naozaj sľubované dodávky plynu realizovali, tak by išlo o tzv. fracking plyn. Ten sa získava veľmi pochybnou metódou, ktorú ekológovia a organizácie pre ochranu životného prostredia absolútne odmietajú. Metóda sa zakladá na hĺbkových vrtoch bridlicových hornín, ktoré je potrebné pomocou nebezpečných chemikálií (tieto sa musia rozpustiť v enormných množstvách vody a potom sa taká voda pod tlakom vstrekuje do vrtov) rozložiť, a tak uvoľniť tam sa nachádzajúci plyn. Pritom dochádza vždy aj k enormnému znečisteniu spodných vôd. Bezohľadným veľkokoncernom to samozrejme vôbec neprekáža. V USA je obyvateľstvo už príliš zmanipulované a pasívne, aby sa bránilo proti takým zločinom voči prírode. V Európe sa však dá očakávať, ak by sa tieto dodávky mali stať predsa len realitou, že príde k masovým protestom obyvateľstva, ktorého veľké časti už Bruselu sotva dôverujú.