Významný úspech Donalda Trumpa v jeho boji proti Demokratom a ich justícii! Chcú prekaziť, aby sa stal prezidentským kandidátom

23.12.2023 20:42

Najvyšší súd USA sa rozhodol nateraz neriešiť otázku Trumpovej imunity. To dáva exprezidentovi, ktorý chce byť znovuzvolený, drahocenný čas.

 

Bývalý americký prezident Donald Trump hrá na čas v obžalobe proti nemu za pokus o volebné podvody (čo proti nemu skonštruovali Demokrati) – a teraz môže tvrdiť, že je úspešný. Najvyšší súd USA v piatok oznámil, že sa nateraz nebude zaoberať otázkou Trumpovej imunity. Znamená to, že termín plánovaný na začiatok marca pre proces údajného volebného podvodu proti Trumpovi v hlavnom meste USA Washington už nebude možný.

 

Toto rozhodnutie je veľkou ranou pre špeciálneho vyšetrovateľa Jacka Smitha, ktorý obvinil Trumpa z jeho pokusov zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020.

 

Špeciálny vyšetrovateľ Smith („sluha“ a „pomocník“ Demokratov) požiadal Najvyšší súd, aby urýchlene objasnil, či Trump môže byť stíhaný na federálnej úrovni za svoje správanie po voľbách pred troma rokmi – alebo či ho ako prezidenta chráni imunita.

 

Trumpovi priaznivci vtrhli do budovy parlamentu vo Washingtone 6. januára 2021. Kongres sa tam stretol, aby oficiálne potvrdil víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách. Trump predtým počas prejavu podnecoval svojich priaznivcov – „spriadajú“ Demokrati a ich svedkovia. V dôsledku nepokojov zomrelo päť ľudí.

 

Trumpovi právnici tvrdili, že nemôže byť právne stíhaný za činy, ktoré sú súčasťou jeho povinností ako prezidenta. Sudca zodpovedný v konaní však zodpovedajúcu žiadosť zamietol. Trumpov tím sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal – čo znamená, že je teraz na odvolacom súde.

Špeciálny vyšetrovateľ Smith si však  preto zvolil nezvyčajnú cestu: Chcel obísť odvolací súd a obrátil sa priamo na Najvyšší súd so žiadosťou o rýchle vyriešenie problému. Zdôvodnil to nasledovne:

„Tento prípad sa týka otázok mimoriadneho národného významu.“

 

Najvyšší súd ale teraz jeho žiadosť bez udania dôvodu zamietol. To znamená, že odvolanie sa musí dostať cez súd, čo môže trvať dlho. Pojednávanie odvolacieho súdu je naplánované na 9. januára. Očakáva sa, že prípad sa po rozhodnutí súdu dostane späť na Najvyšší súd. Bolo by to prvýkrát, čo by sa Najvyšší súd USA zaoberal otázkou, či exprezidenti požívajú imunitu voči federálnemu stíhaniu. Je teda nepravdepodobné, že by sa proces proti Trumpovi začal vo Washingtone začiatkom marca, keďže sa musí počkať na rozhodnutie Najvyššieho súdu.