Vytiahne SPD z krízy zaujímavý, ale protichodný „pár“: 29 ročný Berlínčan a 76 ročná Berlínčanka?

28.06.2019 23:06

V nemeckej politike sa rysuje veľké a nečakané prekvapenie. O miesto šéfa SPD, ktoré po svojom odchode uvoľnila Andrea Nahles, zatiaľ nemá záujem nikto z predsedníctva strany. To len dokazuje, v akom katastrofálnom stave sa SPD v súčasnosti nachádza, keď sa tí, ktorí stoja na jej čele, boja prevziať zodpovednosť vo funkcii jej predsedu.

V utorok, v rozhovore pre Deutschlandfunk, naznačila Gesine Schwan 76, ktorá bola svojho času kandidátkou SPD na úrad Bundesprezidenta, že je pripravená, ak bude o to požiadaná, stať sa novou šéfkou SPD. Sama sa ale nebude aktívne o túto pozíciu uchádzať.

Schwan je silná osobnosť – je politologička s univerzitným vzdelaním. Je výbornou rétoričkou, ktorá vie presvedčivo odborne argumentovať a je veľmi sčítanou intelektuálkou. Veľkým prekvapením je však to, že vyhlásila, že si vie dobre predstaviť, že na čele SPD by nebola sama, ale že by stranu viedol dvojzáprah.

Vzala by si do neho prednostne Kevina Kühnerta, predsedu mladých socialistov – Juso. Písal som o ňom v niekoľkých článkoch. To je ten muž, ktorý pred nejakým časom chcel zrušiť Bundeswehr, a tiež chcel zlomiť vládu globálneho kapitalizmu znárodnením a kontrolou koncernov a propagoval aj ďalšie protikapitalistické opatrenia.  Za to navrhovali viacerí funkcionári SPD, aby bol zo strany vylúčený.

Na druhej strane ale našiel v SPD aj veľkú podporu a pozitívne odozvy na jeho návrhy.

Zatiaľ sa k ponuke Gesine Schwan nevyjadril. V každom prípade by takýto dvojzáprah  Schwan - Kühnert dal strane mnohé nové impulzy a tým aj novú tvár. Najmä Kühnertove inovatívne myšlienky by priviedli SPD naspäť veľký počet tých voličov, ktorí túto stranu voľakedy tradične volili, keď ešte mali pocit, že pre nich niečo aj robí.