Vystrihajme sa robenia chyb a vyuzivajme optimalne nase schopnosti - 2. cast

16.10.2014 00:29

Potvrdia nam to aj nasledovne riadky. Jeden z mojich znamych, o ktorom som vedel, ze je bojazlivy clovek a ze v zivote urobil vela chyb, co ho sameho velmi trapilo, sa mi pred mnohymi rokmi zdoveril: “Uz velmi dlho tuzim potom a si to predstavujem, ze si raz s mojou zenou zajdem niekde do pekneho lesa, kde ju potom na nejakej malej romntickej cistinke vyzleciem a budeme sa tam celkom nahi spolu milovat.” Na moju otazku, preco to uz davno nevykonal a preco o tom len sniva, mi zacudovane pozrel do oci a mi povedal, ze nieco take sa predsa nepatri a ze jeho zena by si mohla pomysliet, ak by jej to navrhol, ze je perverzny.

Az po dlhsom rozhovore sa mi ho napokon podarilo presvedcit, ze dotial bude nespokojny a vnutorne nevyrovnany, pokial nepozbiera vsetku odvahu a nezisti, aky nazor ma na vec jeho manzelka. Nepovedal na to nic, len zamyslene pokyval hlavou a sme sa rozisli.  

Ked sme sa asi o polroka opat raz stretli, bola prva vec, ktoru mi natesene oznamoval, ze na tej cistinke uz so svojou zenou bol dokonca dvakrat a ze to pre nich oboch bol velkolepy zazitok, ktory zamyslaju castejsie zopakovat. Naradostene sa usmieval a jeho zrak bol jasny a plny optimizmu. Ked sme sa lucili, podakoval sa mi a povedal mi, ze je mojim dlznikom.    

Niekto sa moze nad tymto pripadom pobavene zasmiat, lebo sa mu zda banalny. Je vsak urcitou reflexiou pocetnych pripadov nasho zivota, aj ked v inych jeho urovniach. Celkom iste ale vsetky maju spolocne jedno. Vzdy ide o pripady, ktore sa bojime riesit, aj ked ich vyriesenie je v principe velmi jednoduche. Riesenie je vsak ulozene a ci zabudovane do takeho komplexu sprievodnych okolnosti, ktore nas zneistuju a blokuju. Ak ale chceme pretat ich gordicky uzol a dopracovat sa k ich vyrieseniu, musime sa vzdy koncentrovat len na podstatu tychto pripadov a ci nasich vnutornych konfliktov, a takpovediac vynat pred zatvorku vsetko nepodstatne a zatazujuce, co nam zdanlivo brani dosiahnut to, co chceme! Potom sa musime dat uz len do realizacie jadra veci - a nas vnutorny konflikt bude odrazu neexistentny. Pritom si musime uvedomit jedno, a to je velmi dolezite – akykolvek problem je v skutocnosti vzdy mensi, nez sa nam na prvy pohlad javi.            

Az ked sa naucime odstranit nase chyby a nedopustat sa ich, dokazeme optimalne rozvinut nase schopnosti a kracat zivotom lahko a iste. Chyby blokuju aj nas intelekt a tlmia jeho potenciality. Uvedomme si, ze takmer vsetky nase reakcie na svet a bezprostredne okolie su diktovane prostredim a kulturou, v ktorej vyrastame. Ak nas “programuju chybne”, budu aj pocetne nase reakcie chybne. Zo vsetkych chyb, ktorych sa dopustame je najtazsie odstranit chyby, ktore koname na zaklade tychto programov, a to preto, ze sme verni a lojalni tym, ktori su ich konstrukteri. Musime si vsak co najskor uvedomit, ze ide o lojalitu zbytocnu a skodlivu, ktora nam navzdy zatarasi nasu vlastnu cestu zivotom! 

Chyb sa vyvarujeme aj vtedy, ak sa budeme zaoberat minulostou, v ktorej sme sa ich dopustili a naucime sa ju analyzovat a spravne interpretovat. Minulost sice uz zmenit nemozeme a tym nemozeme ani vymazat chyby, ktore sme volakedy urobili, ale ak pochopime suvislosti, za ktorych sme sa ich dopustili, tak s najvacsou pravdepodobnostou sa ich v buducnosti vyvarujeme.

Zbavit sa chyb, znamena preniknut hlbsie do seba, a tak sa lepsie spoznat. Zivot bez zbytocnych chyb cloveka povznasa a dava mu pocit sebaistoty a sebadovery. Zivotna istota vyvierajuca z nasho vnutra je najspolahlivejsim voditkom nasich krokov po ceste zivotom.

Chyby nesmierne blokuju a utlmuju nase schopnosti a narusuju nase zdrave sebavedomie. Len ked tieto schopnosti naplno rozvinieme, objavime, co vsetko sa v nas ukryva a kolko uzasnych potencialit sme neboli schopni vyuzivat, nasadzovat a pouzivat. Ak sa naucime nerobit mnozstvo chyb a hlavne neopakovat tie iste chyby, naucime sa aj zodpovednosti. Schopnost cloveka vediet niest zodpovednost je jedna z najdolezitejsich vlastnosti tych, ktori su skutocnymi osobnostami. Vediet prebrat zodpovednost, znamena byt zavaznym a spolahlivym. Kto je zodpovednym clovekom, tomu ludia prejavuju doveru. Vysoke umenie nerobenia chyb by si mali osvojit predovsetkym politici a vsetci ti, ktori nesu velku zodpovednost. 

Zrejme plati to, co mi odpovedal jeden svetoznamy horolezec, ked som sa ho pytal, ci sa pri svojich extremne nebezpecnych vykonoch nikdy neboji o svoj zivot. Sebavedome sa usmial: “Naucil som sa nikdy nerobit chyby, lebo v mojom pripade sa za ne plati zivotom.” Az ked sa tento odvazny muz naucil nerobit chyby, ziskal absolutnu istotu a dokonale mohol rozvinut svoje schopnosti.

Nebolo by na skodu, keby takto uvazovali aj politici, potom by s istotou nerobili chyby a ak medzi chyby zahrnieme aj korupciu, tak urcite by neboli koruptni. Ale zrejme je politika bez korupcie len nerealizovatelny sen.