Výsmech: „Všetci“ v EÚ chcú dodať tanky, ale už zisťujú, že nie sú schopní tak akoby chceli

07.02.2023 23:06

Mainstream neustále píše, akí sú Rusi neschopní a diletantskí vo všetkých bojových a transportných aktivitách. Samozrejme sú to len propagandistické lži pre naivných a tých, ktorí to chcú počuť. Odrazu ale zaznievajú v mainstreame aj iné tóny – kritika vlastných neschopností:

 

„V EÚ mnohé štáty prisľúbili nadšene a ochotne bojové tanky pre Ukrajinu. Ale keď príde už konkrétne na ich dodávku, tak oznamujú, že sa objavili problémy.“

 

„Ak chce Nemecko skutočne zohrávať svoju vedúcu úlohu v Európe, malo by urobiť všetko pre to, aby sa dodávky tankov konečne naplno rozbehli,“ vyhlásil námestník ministra zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Meľnyk, bývalý veľvyslanec svojej krajiny v Berlíne, a apeloval na všetky štáty, ktoré majú bojové tanky Leopard, aby prispeli a ich urýchlene dodali. 

Meľnyk:

„Naše prežitie ako štátu a ako európskeho kultúrneho národa je v ohrození. Medzinárodná ´´tanková-aliancia´´ však zatiaľ nesplnila svoje sľuby.“

 

Keďže nemecká vláda pred dvoma týždňami prvýkrát dala zelenú partnerovi z NATO Poľsku na dodanie tankov Leopard Ukrajine a samotný kancelár Olaf Scholz napokon vyhlásil, že Nemecko dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2A6 zo zásob Bundeswehru, došlo k zastaveniu ďalších dodávok z EÚ pre Ukrajinu.

Scholz sa údajne pokúšal telefonovať s niekoľkými šéfmi vlád, ktorých armády majú Leopardov vyrobených v Nemecku, aby urýchlil tankovú podporu pre Ukrajinu a pripomenul partnerom ich záväzky týkajúce sa dodávok. Pritom ale neexistujú žiadne záväzné množstvá alebo termíny dodávok z väčšiny európskych krajín, ktoré chceli alebo mohli dodať Leoparda.

Expert pre zahraničnú politiku CDU Roderich Kiesewetter kritizuje to, že Nemecko neuzavrelo žiadne dohody s aliančnými partnermi, a preto vopred nezohralo „vedúcu a koordinačnú úlohu“. Kiesewetter tvrdí, že to nebol ani rozumný krok „prinútiť“ USA, aby sa zaviazali, že dodajú tanky ‚Abrams“, aby sa tak znížilo riziko ohrozenia Nemecka Ruskom.

 Dodávka "Abrams" je však považovaná za vojensky kontroverznú, pretože americký tank je veľmi ťažký, spotrebúva veľa paliva kvôli svojej veľkej hmotnosti a náhradné diely je potrebné obstarávať z USA s veľkými nákladmi.

 

K tomu dodám, že medzičasom mnohé poukazuje na to, že Olaf Scholz sa nenápadne snaží robiť aj isté kontraproduktívne kroky vo veci dodávok Leopardov Ukrajine – pripomeňme si, že dlho odmietal dodávky ťažkých zbraní Kyjevu. Napokon pod tlakom USA a Británie kapituloval.

Ale v skutočnosti je faktom že európska „dodávková tanková-koalícia“ sa akosi nechce rozbehnúť! Ako príklad:

Ukrajina čaká na štyri až šesť tankov Leopard zo Španielska. Podľa správ ide o vyradené tanky „2A4“, ktoré ešte potrebujú opraviť. Portugalsko by tiež mohlo dodať, ale presný počet necháva otvorený.

 

Jeden opozičný nemecký politik sa vyjadril:

 

Keine Waffen in die Ukraine ! Ich freue mich sehr, das die lateinamerikanischen Länder mehr Verstand als unsere Regierung besitzen und weder Waffen noch Munition liefern.
Russland hat unser Land zu keinem Zeitpunkt bedroht,

 

Žiadne zbrane na Ukrajinu! Som veľmi rád, že krajiny Latinskej Ameriky majú viac rozumu ako naša vláda a nedodávajú zbrane ani strelivo.

Rusko nikdy neohrozovalo našu krajinu.