Výsmech a úbohosť USA a NATO: Taliban dobyl Afganistan s modernými zbraňami USA

30.08.2021 23:16

Joe Biden v Afganistane hanebne zlyhal a je na posmech nielen Republikánom, ale aj veľkej časti Demokratov, ktorí ho tvrdo kritizujú. Američania v uplynulých rokoch vyzbrojovali afgánsku armádu  modernými zbraňami, ktoré stáli mnoho miliard dolárov, aby obstála v boji s Talibanom.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi nás informoval mainstream, predovšetkým nemecký (francúzsky bol v tomto smere veľmi zdržanlivý), o údajných úspechoch afgánskej armády v boji s Talibanom, a o tom, ako dostáva pod kontrolu čoraz väčšie územia Afganistanu. Potom podozrivo prišla dlhšia odmlka a napokon pred niekoľkými týždňami prekvapenie, keď sa odrazu začalo písať, že vládne jednotky začínajú pred Talibanom ustupovať. Inakšie vyjadrené – začal sa ich bezhlavý a chaotický útek. A to napriek tomu,  že Berlín nám dlho nahováral, ako dokonale Američania i NATO vycvičili afgánsku armádu a že je veľmi dobre schopná Taliban úplne vytlačiť z Afganistanu.

To ale bola len nehanebna lož, alebo diletantské hodnotenie bojových schopností afgánskej armády.

Odrazu sme sa prekvapení a zarazení z médií museli dozvedieť, že táto nadmieru schopná armáda, vyzbrojená modernými americkými zbraňami sa postupne takmer všade bez boja vzdávala Talibanu a tento osud stihol napokon aj Kabul a teraz majú islamisti Talibanu fakticky celý Afganistan pod kontrolou.

Tomu všetkému sa naivne a doslova hlúpo dementne prizeral prezident Joe Biden a aj tomu, ako sa všade, kde vládne jednotky kapitulovali, dostali americké zbrane do rúk Talibanu.

Väčšia potupa pre USA, NATO a pre čoraz dementnejšieho Joe Bidena je sotva možná.

Sociálne siete islamistov sú plné  videí, ktoré ukazujú bojovníkov Talibanu, ako preberajú do svojej moci americké vojenské sklady, plné zbraní alebo pózujú a divoko tancujú okolo amerických vojenských vrtulníkov.

V meste Farah, ako ukazuje jedno video, sa viezli talibanskí bojovníci na vozidlách, na ktorých bolo logo afgánskej tajnej služby, ktorá je už len minulosťou.

Žiaľ, s veľkou pravdepodobnosťou padli do rúk Talibanu aj veľké časti najmodernješích a extrémne úderných, vysoko vyvinutých amerických zbraní.

Spolu s americkou armádou zbabelo ušli z Kabulu aj príslušníci nemeckého Bundeswehru.

Je preto neuveriteľným cynizmom a pokrytectvom non plus ultra, keď teraz Merkel oficiálne vyslovila svoj obdiv a prejavila hrdosť nad „účinkovaním“ Bundeswehru v Afganistane slovami:

“Bolo to naozaj veľké hrdinstvo, čo ste tam dokázali.“

Ani slovkom  však nespomenula to, koľko traumatizovaných, depresívnych a duševne zničených vojakov Bundeswehru sa v priebehu rokov vrátilo do Nemecka a väčšina z nich sa musela podrobiť dlhodobému psychiatrickému liečeniu, ktoré nie vždy bolo úspešné.