Výpredaj demokracie: Vláda v Berlíne platí milióny eur právnikom, aby zdôvodnili prečo nemusí odpovedať na háklivé dotazy tlače a občanov

13.06.2018 23:10

Merkel a spol. okrádajú daňových poplatníkov o ich peniaze aj spôsobom, o ktorom verejnosť ani len netuší. Podľa viacerých opozičných politikov i kritických žurnalistov je spôsob, akým to robia, nielen bez akejkoľvek morálky, ale je to už totálny výpredaj demokracie.

Nemecká vláda vyplatila v rokoch 2009 až 2017 takmer dva milióny eur právnikom, aby našli argumenty, na základe ktorých bolo vládnym politikom možné odmietnuť odpovede na nepríjemné a háklivé otázky a dotazy.

Ale čo chcela vláda a ministerstvá takýmto nehanebným spôsobom držať pred vrejnosťou zatajené? Aké prehmaty a aké (nezákonné?) prehrešky?

Pokúsiť sa odhaliť toto tajomstvo je neľahká úloha pre niekoľkých odvážnych investigatívnych žurnalistov.

Okrem odopretých odpovedí na otázky žurnalistov sa toto utajovanie týka aj žiadostí občanov i opozičných politikov o povolenie nahliadnutia do istých aktov a dokumentov.

Oficiálne to všetko potvrdila Martina Renner, ľavicová poslankyňa Bundestagu, ktorá má presné informácie o tom, ktorí vládni poloitici a ktoré ministerstvá týmto doslova kriminálnym spôsobom (ktorý zákon ale netrestá) používali štátne peniaze na zmienené účely.

Ako povedala M. Renner pevažná časť týchto peňazí bola poukázaná  právnickej  kancelárii Redeker Sellner Dahs“.