Výpredaj demokracie pokračuje: Krajiny EÚ obmedzujú slobodu tlače vraj v mene národnej bezpečnosti

01.07.2023 22:07

Rada EÚ rozhodla o svojom kontroverznom stanovisku k zákonu o slobode médií, podľa ktorého novinári môžu byť v zásade vždy monitorovaní „štátnymi“ trójskymi koňmi.

 

65 tlačových a občianskych organizácií v otvorenom liste z 19. júna vyzvalo Radu ministrov EÚ, aby využila pripravovaný zákon o slobode médií na účinnú ochranu novinárov pred sledovaním, napríklad štátnymi trójskymi koňmi. Ale volanie bolo márne.

 

Grémium vládnych predstaviteľov členských štátov v stredu 21. júna predstavilo svoj nový zákon o slobode médií, podľa ktorého môžu ich bezpečnostné agentúry okrem iného špehovať zástupcov médií z dôvodov „národnej bezpečnosti“. 

To nielenže obmedzuje slobodu novinárov, ale zároveň ohrozuje aj ochranu zdrojov ich informácií.

 

Príslušná pasáž v článku 4 znenia Rady teraz hovorí:

 

„Krajinám EÚ by sa nemalo dovoliť používať sledovací softvér narúšajúci základné práva na akomkoľvek zariadení alebo stroji používanom novinármi alebo blízkymi kontaktmi.“

 

To je síce pekné, ale potom nasleduje obzvlášť kontroverzný dodatok, ktorý neguje predošlú vypoveď:

 

"Zodpovednosť členských štátov za ochranu národnej bezpečnosti zostáva týmto článkom nedotknutá."

 

Ďalšia výnimka je stanovená napríklad vtedy, ak sa vedie trestné vyšetrovanie proti osobám, ktoré možno potrestať odňatím slobody s hornou hranicou najmenej troch rokov.

 

Kritici vopred varovali, že klauzula by legalizovala používanie štátnych trójskych koní proti novinárom.

Ďalšia úprava článku znamená, že zoznam trestných činov, ktoré odôvodňujú použitie spywaru voči novinárom a ich zdrojom, sa „masívne rozširuje“. 

 

Patria sem aj menej závažné trestné činy ako „podpaľačstvo“ alebo „produktové pirátstvo“. To je z hľadiska základných práv „mimoriadne problematické“.

 

A vždy možno vyhlásiť (a či zneužiť), že dôvod nasadenia trójskych koní voči systému nepohodlným žurnalistom bola len „ochrana“ národnej bezpečnosti.