Výnimočnosť USA musí skončiť! Hviezdny USA ekonóm Jeffrey Sachs označuje USA a Západ za hlavného vinníka v rozpútaní vojny na Ukrajine.

15.06.2023 23:11

Svetoznámy ekonóm profesor Jeffrey Sachs vedie už dlhodobo kampaň za mierové rozhovory v ukrajinskom konflikte a útočí na postoj USA a Západu. To mu následne prinieslo ostrú kritiku Demokratov a ďalších vojnových štváčov z USA a EU .

 

Vraj len šíri ruskú propagandu. Jeho kritici tvrdia, že chce úplne jednostranne, aby sa Kyjev vo všetkom podriadil Moskve. Okrem toho, že pripisuje celú vinu za vojnu jednoznačne len  Washingtonu a NATO.

 

Ak je niekto vo svete naozaj povolaný vynášať o tomto krvavom konflikte objektívne úsudky na základe odborne a znalecky fundovaných argumetov, tak je to práve táto výnimočná osobnosť – renomovaný americký ekonóm Sachs.

 

Mimochodom, na túto tému mal v pondelok vo Viedni na pozvanie „International – The Journal for International Politics“ skvelú prednášku. Dovolím si odporučiť Prahe i Bratislave, aby tiež profesora Sachsa pozvali.

 

Profesor Jeffrey David Sachs, narodený v roku 1954 v Detroite, je svetovo uznávaný americký ekonóm a najpredávanejší autor. V rokoch 2002 až 2006 bol osobitným poradcom pre rozvojové ciele tisícročia Organizácie Spojených národov. Je riaditeľom Centra pre trvalo udržateľný rozvoj na Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

 

Sám  k tejto téme – brutálne a absurdné krviprelievanie na Ukrajine - ktorá mu mimoriadne leží na srdci hovorí:

 

„Ako svetoobčan, otec, starý otec a človek hlboko znepokojený smrťou a utrpením na Ukrajine a hrozbami, ktorým čelí celý svet, som hlboko odhodlaný urobiť všetko, čo je v mojich silách urýchlene ukončiť túto deštruktívnu, zbytočnú a veľmi nebezpečnú vojnu.

 

Moja aktívna profesionálna angažovanosť v Rusku a na Ukrajine pretrváva už 34 rokov. Bol som ekonomickým poradcom sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova, ruského prezidenta Borisa Jeľcyna a aj ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu a odvtedy som neúnavnym zástancom mieru medzi Ruskom, Európou a Spojenými štátmi (čo o veľkej väčšine Demokratov a o Joe Bidenovi v žiadnom prípade nemožno povedať – práve naopak, robia všetko preto, aby tomu tak nebolo).

 

Bol som tiež poradcom troch generálnych tajomníkov OSN pre trvalo udržateľný rozvoj založený na globálnom mieri a spolupráci. Dlho som varoval pred nekontrolovateľným nebezpečenstvom zahraničnej politiky USA a v roku 2019 som napísal knihu s názvom

Nová zahraničná politika: Za hranicami amerického výnimočnosti, ktorá podrobne popisuje vážne nebezpečenstvá pokračujúcej hegemónie USA.“

 

Hlavný dôvod vojny vidí prof. Sachs v rozširovaní NATO na východ a v úsilí o prijatie Ukrajiny do NATO. Jeho kritici hovoria, že ignoruje agresívne správanie Ruska voči susedným štátom (prečo ale súčasne nekritizujú agresívne správanie USA voči mnohým štátom – ako Bolívia, Venezuela, Nicaragua, Kuba, Sýria, atď!!!). Kritiku dopĺňajú tým, že by mal chápať, že bývalé krajiny východného bloku sa v NATO cítia lepšie chránené pred Ruskom.

V tomto prípade má Jeffrey Sachs jednoznačnú odpoveď:

 

„Neutralita je najbezpečnejšou cestou pre krajinu uviaznutú medzi veľmocami. Rakúsko to dokázalo od roku 1955 až dodnes. Pre Ukrajinu by bolo oveľa bezpečnejšie zostať neutrálnou krajinou, ako sa stať bojiskom dvoch veľkých jadrových mocností.“

 

Sachs vystupoval v nespočetných televíziach, okrem iného v americkej, ruskej, v niekoľkých európskych, indickej, čínskej a brazílskej televízii a opakovane vyzýval na rokovania o ukončení vojny.

 

Verí v to, že vojnu možno ukončiť za podmienok, aké boli takmer už podpísané medzi Ruskom a Ukrajinou v marci 2022:

 

Koniec bojov, stiahnutie ruských jednotiek, žiadne rozšírenie NATO a politické riešenie pre Krym a Donbas.

 

K tomu americký profesor povedal:

 

„Bohužiaľ, USA boli proti tejto dohode a Ukrajina prerušila rokovania.“

 

Tým Sachs povedal všetko o skutočnej pravde, a kto aj teraz tvrdí, že robí ruskú propagandu, tak je len deštruktívnym idiotom,  ktorý ďalej chce vojnu za každú cenu a zničenia Ruska, ako voľakedy Hitler a Napoleon!